Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat miercuri, 15 iunie, la dezbaterea organizată de Forumul Eurosfat – Viitorul Europei – încotro?, derulată în contextul finalizării lucrărilor Conferinței privind viitorul Europei.

Evenimentul a reunit reprezentanți din diferite segmente ale societății, participanți la Conferința privind Viitorul Europei, membri ai Parlamentului European, aleși de la nivel local, dar și reprezentanți ai societății civile care au interacționat, ca parteneri, în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. De asemenea, dezbaterea s-a bucurat de prezența ambasadorului Republicii Franceze la București, Laurence Auer, care a susținut o intervenție din perspectiva exercitării de către Franța a Președinției rotative a Consiliului UE în această perioadă.

În cadrul intervenției sale, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat rolul Conferinței privind viitorul Europei în formularea la nivel european a unor răspunsuri aplicate și pragmatice la problemele existente, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni, aspect cu atât mai important în contextul provocărilor care au marcat agenda europeană în ultima perioadă – situația de securitate din regiunea Mării Negre, impactul pandemiei de COVID-19, criza energiei. A apreciat faptul că exercițiul de consultare subsumat Conferinței privind viitorul Europei a reușit să aducă problematica afacerilor europene și a viitorului Uniunii în mai mare măsură în centrul discursului public, mai aproape de cetățeni, constituind, în același timp, un cadru de implicare a acestora în procesele deliberative de la nivelul Uniunii, prin evenimentele europene şi naționale relevante organizate sub egida sa.

Totodată, oficialul MAE a subliniat că evoluțiile geopolitice din timpul Conferinței, în special declanșarea agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, au demonstrat că UE trebuie să fie mai asertivă, asumându-și un rol de lider global în promovarea valorilor și standardelor sale. Din acest punct de vedere, a insistat asupra necesității ca răspunsul Uniunii faţă de așteptările cetățenilor să fie unul concret, pragmatic, care să conserve unitatea UE.

În acest sens, secretarul de stat Daniela Gîtman a apreciat că, în cadrul dezbaterilor la nivel național şi european, cetățenii români au acordat prioritate în mod consecvent eficientizării politicilor europene care oferă beneficii concrete și care pot conduce la o Uniune mai eficientă și mai rezilientă în plan economic, sanitar, pe piața muncii, în educație, în ceea ce privește asigurarea de o manieră echitabilă a dublei tranziții verzi și digitale, dar și la creșterea rolului Uniunii în vecinătatea sa și la consolidarea relației transatlantice.

Din această perspectivă, a evidențiat atitudinea României în favoarea unei analize atente și cuprinzătoare a rezultatelor dezbaterii europene pentru a determina, în consecință, direcțiile viitoare de acțiune la nivel european, cu evitarea creării de diviziuni la nivelul Uniunii. A arătat că instituțiile UE examinează deja propunerile din raportul final, fiecare în cadrul competențelor sale și în conformitate cu tratatele europene.

 

Informații suplimentare:

Conferința privind viitorul Europei s-a încheiat prin adoptarea unui  raport care conține o serie de propuneri (49 de seturi de propuneri – fiecare cuprinzând mai multe măsuri punctuale, în total 325 măsuri), pe cele 9 teme principale ale Conferinței: schimbări climatice și mediu; sănătate; o economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă; UE în lume; valori și drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democrație europeană; migrație; educație, cultură, tineret și sport.

 

Sursa: Comunicat de presă Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la dezbaterile pe tema „Concluziile Conferinței privind Viitorul Europei: Viitorul Europei, încotro?”, în cadrul Forumului Eurosfat 2022