Ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu a co-prezidat împreună cu Ahmed bin Ali Al Sayegh, ministrul de stat pentru afaceri economice și comerciale al Emiratelor Arabe Unite, la 22 iunie 2022, la Abu Dhabi, cea de-a doua sesiune a Comisiei de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Sesiunea Comisiei de cooperare a avut loc în contextul vizitei efectuate de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, în Emiratele Arabe Unite, în perioada 20-21 iunie.

Delegația română a fost compusă din vice-premierul Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor și infrastructurii, ministrul energiei Virgil Popescu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale Adrian-Ionuț Chesnoiu și alți reprezentanți de rang înalt din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, alături de experți din cadrul mai multor ministere și instituții naționale.

În cadrul sesiunii din 22 iunie 2022, au fost discutate oportunitățile concrete de dezvoltare de proiecte comune de cooperare în domeniile de interes reciproc pentru ambele state. 

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că sesiunea Comisiei are loc în contextul vizitei Prim-ministrului României Nicolae-Ionel Ciucă și al rezultatelor foarte bune ale discuțiilor avute de șeful guvernului în ziua anterioară cu Președintele și Premierul EAU. 

Totodată, ministrul Aurescu a exprimat, în numele Guvernului României, interesul ferm pentru continuarea dezvoltării și diversificării colaborării în domenii de importanță majoră pentru cele două state, respectiv economic, comercial, transporturi maritime și aeriene, energie, IT&C, securitate cibernetică, agricultură și securitate alimentară, mediu și cercetare aerospațială. În acest sens, alături de partea emirateză, a fost decisă amplificarea dialogului sectorial, prin contacte directe între instituțiile de resort din România și EAU, schimburi de vizite, implicarea în proiecte comune de cooperare, inclusiv pe piețe terțe, și încurajarea interacțiunilor între oamenii de afaceri; de asemenea, a pledat pentru creșterea investițiilor emirateze în România. 

În contextul efectelor multidimensionale ale crizei de securitate generate de războiul de agresiune declanșat de Rusia contra Ucrainei, ministrul Aurescu a subliniat importanța domeniului energiei, unde este necesară intensificarea cooperării bilaterale, inclusiv prin mobilizarea ministerelor și companiilor de resort. 

De asemenea, a prezentat eforturile depuse de România pentru gestionarea celor peste 1,3 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România, precum și rezultatele hub-ului umanitar de la Suceava, invitând partea emirateză să îl utilizeze. În acest context, a subliniat și demersurile efectuate de țara noastră pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene. 

Șeful diplomației române a evidențiat, totodată, că acest dialog politic și sectorial aprofundat, realizat în cadrul Comisiei, reprezintă o dovadă a angajamentului și interesului comun de a dezvolta și diversifica relația bilaterală, fiind înregistrate progrese și rezultate tangibile, inclusiv prin eficientizarea coordonării bilaterale la nivel guvernamental. 

La finalul sesiunii plenare, ministrul Bogdan Aurescu și ministrul Ahmed bin Ali Al Sayegh au semnat Minuta celei de-a doua sesiuni a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul EAU. 

De asemenea, au fost semnate, subsecvent lucrărilor Comisiei, alte două documente de cooperare bilaterală, după cum urmează: Acordul între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea în domeniul militar, Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România și Autoritatea Porturilor, Vămilor și Zonelor Libere din Dubai.

Înaintea începerii sesiunii Comisiei de cooperare, ministrul Bogdan Aurescu a avut o întrevedere bilaterală cu Ahmed bin Ali Al Sayegh, ministrul de stat pentru afaceri economice și comerciale din EAU. De asemenea, reuniunea ministerială din data de 22 iunie 2022 a fost precedată, la 21 iunie 2022, de întâlniri de lucru la nivel de experți.

 

Sursa: Co-prezidarea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite