Asociatia Avocatilor din Oficiu ALTODO a anuntat ca nu va mai asigura serviciul de garda din cauza taierilor bugetare aplicate de guvernul regiunii Madrid.

Purtatorul de cuvant al organizatiei, Isidro Moreno, a prezentat la Baroul din Madrid (Colegio de Abogados) memoriul prin care anunta ca membrii platformei nu vor asigura garda in lunile octombrie si noiembrie.

Avocatii sunt nemultumiti de taierile aplicate de guvernul regiunii la capitolul „justitie gratuita”. La o conferinta de presa din 21 septembrie, reprezentantii ALTODO se plangeau de faptul ca sunt „maltratati” de administratia regionala. Reprezentantiii ALTODO afirma ca aceasta masura i-ar putea obliga pe magistrati sa-i lase in libertate pe acuzatii care nu-si pot plati un avocat.

Ca sa-si reia activitatea si sa ofere serviciul de avocat din oficiu, membrii ALTODO reclama anularea reducerii bugetare si restabilirea nivelului onorariilor. Pe deasupra, avocatii din oficiu cer sa li se plateasca dobanzi in cazul intarzierii platilor pentru ultimii cinci ani si sa fie remunerati indiferent daca acuzatul solicita sau nu serviciile lor.
Guvernul regional a precizat ca responsabilitatea in acest caz ii revine Baroului, care trebuie sa asigure asistenta juridica gratuita.