Comitetul Olimpic International va anunta sambata la Buenos Aires cine va organiza Jocurile Olimpice 2020 dintre Tokyo, Istanbul şi Madrid.

Organizarea Jocurilor Olimpice din 2020 a fost principalul obiectiv al primariei Madridului, in ultimii 9 ani şi acum se afla la a treia incercare.

Candidatura Madridului a fost criticată pentru ca presupune o cheltuială importanta in aceste momente de criza, dar primaria crede ca beneficiile se vor vedea in timp.

Consilierul sectorului Centru al Madridului, David Erguido, ne-a mărturisit că madrilenii sustin aceasta candidatura pentru ca isi doresc să intre în elita mondială a sediilor olimpice.

Suntem pregatiti pentru asta pentru ca astazi Madridul este o capitala europeana in care se practica mult sportul, unde madrilenii vor sa fie olimpici mai ales pentru ca este unul dintre orasele europene care nu au gazduit inca Jocurile Olimpice. In anii trecuti, primaria a incercat sa faca din Madrid un oras olimpic, dar nu s-a putut. Aceasta experienta ne-a ajutat totusi sa imbunatatim candidatura noastra si a demonstrat Comitetului Olimpic International dorinta Madridului de a fi un oras olimpic„, a declarat pentru Românul, consilierul David Erguido, președintele Consiliul Local Madrid Centru.

Pentru primaria Madrid, principalul efect pozitiv al unor Jocuri Olimpice este creşterea numărului de turişti pâna la cel puţin 16 milioane pe an, asa cum s-a intamplat in cazul oraselor gazda din ultimii ani.

Apel catre Hagi si Nadia Comaneci

Pe langa asta, organizarea JO 2020 ar trebui sa creeze cel putin 50.000 de locuri de munca si sa revitalizeze economia regiunii Madrid, in care traiesc peste 200 de mii de romani.

Vor fi construite instalatii noi chiar in cartierul San Blas, care este aproape de Coridorul Henares, unde stiu ca traiesc foarte multi romani. Zona aceasta va fi inima Jocurilor Olimpice. De aceea, profitam de ocazie ca sa facem un apel si sa le cerem marilor sportivi romani sa sprijine candidatura olimpica a Madridului. Ma gandesc la Hagi, la Nadia Comaneci si la alti mari sportivi pe care ii are Romania, o tara prietena, mai ales ca impartasim aceeasi cultura si radacina latina a limbii„, ne-a mai spus David Erguido, cu cateva zile inainte de finalul reuniunii Comitetului Olimpic de la Buenos Aires.

Jocurile Olimpice sunt un stimulent pentru orice tara si Spania are nevoie de asa ceva. Este un proiect al intregii tari si daca eram pesimisti, aceasta este o noua speranta si o ocazie prin care ne putem mobiliza ca sa organizam cele mai bune jocuri olimpice din istorie„, ne-a mai declarat consilierul municipal David Erguido, președintele Consiliul Local Madrid Centru.

Primaria Madridului a investit pana acum aproximativ 100 de milioane de euro in candidaturile olimpice pentru 2012 si 2016, dar municipalitatea se asteapta la o crestere a incasarilor la bugetul local cu 2,4 miliarde de euro.

Madrid, Tokyo sau Istanbul?

Toate candidaturile au puncte tari, dar şi slăbiciuni. Tokyo trebuie să demonstreze că scurgerile radioactive de la Fukushima nu vor afecta buna desfăşurare a unor jocuri olimpice, iar situaţia politică tulbure din Turcia, după protestele din Piaţa Taksim şi apropierea de conflictul din Siria, aduc prejudicii serioase candidaturii prezentate de Istanbul.

Nici Madridul nu sta prea bine pentru că Spania se află în recesiune, iar austeritatea bugetară se resimte la toate nivele societăţii spaniole.
Cu toate acestea Madrid se poate lăuda cu instalaţii moderne, construite în proporţie de 80% şi cu o infrastructura potrivită pentru Jocurile Olimpice.

Rezultatul analizei Comitetului Olimpic International va fi cunoscut sambata seara cand presedintele organizatiei va anunta candidatura castigatoare.
Indiferent de rezultat, madrilenii se pregatesc sa sarbatoreasca decizia de la Buenos Aires cu un spectacol in centrul Madridului.

{loadposition publi-in-article}