Născut la Barcelona, ​​Nando López s-a mutat curând la Madrid pentru a locui și aici a obținut un doctorat în filologie hispanica la Universitatea Complutense. Astăzi acumulează peste treizeci de titluri, de la literatura pentru adulți și tineret până la teatru, printre care se numără Regatul celor trei luni sau Epoca furiei, pe care s-a bazat serialul recent lansat cu același nume. Înainte de a se putea dedica pe deplin scrisului, López a combinat literatura și predarea. Astăzi s-a întors în sălile de clasă ale CEIP Ciudad Pegaso datorită unei inițiative a Consiliului municipal din San Blas-Canillejas de a promova lectura, Lectoforo. , care este San Blas-Canillejas Lectoforum pentru care mai mult de 1.300 elevi din școlile și institutele publice din raion vor dezbate cu autori precum precum Pedro Mañas, Casandra și Bárbara Balbás sau Concha López, iar Nando López ne vorbește despre Madridul său particular în acest interviu.

„Aducerea literaturii mai aproape de cei mai tineri dintr-un loc unde pot vedea că este ceva viu, apropiat, care are legătură cu lumea lor, le permite să încurajeze lectura adevărată, să o însufleţeşte din dialog, din afecţiune, din afectiv, pentru că literatura are multă complicitate cu cei care ne citesc”, el. rezumă romancierul și dramaturgul importanța unor inițiative precum cea lansată de Consiliul Municipal din San Blas-Canillejas.

În ultimele săptămâni Astfel, Nando a urmat diverse școli din raion. În aceste întâlniri, el a avut ocazia să se angajeze într-o discuție cu studenții care i-au citit cartea Regatul celor trei luni și împreună au analizat această poveste care are multe margini: dragoste, prietenie, intoleranță, onoare, rasism, violență de gen, aventură… și o dragoste profundă pentru literatură.

Pentru că așa cum spune autorul „literatura are puterea de a face o lume mai bună, cum multe stigmate rupe literatura și câte vieți, parafrazându-l pe Camus, ai ocazia să trăiești lectura. De asemenea, am învățat că ajută să îi înțeleg mai bine pe ceilalți și am descoperit că atunci când scriu, îi ajut pe alții. Primesc multe mesaje de la adolescenți care îmi spun că datorită cărților mele se simt înțeleși și acele cuvinte sunt cea mai mare forță motrice a mea”.

„De aceea -spune Nando- inițiative precum Lectoforo sunt atât de importante, pentru că îi face pe copii curioși în privința lecturii, în special pentru a sparge anumite mituri sau prejudecăți care uneori îi distanță și este o oportunitate minunată de a construi punți între cultură și educație, care sunt uneori foarte îndepărtate, când sunt în realitate ar trebui să fie mai uniți”.

Orașul, și el protagonist

Inspirația lui Nando vine din observarea emoțiilor și, de asemenea, din povești adevărate, ca în cazul lui Regatul celor trei luni, „o carte scrisă din dragoste, care s-a născut ca un cadou unei eleve care trecea printr-o perioadă grea din viața ei pe care eu, profesor fiind, l-am împărtășit și m-am marcat”.

În cazul tău, locurile din romanele tale sunt la devin simbolic de multe ori. Madridul, străzile și colțurile sale sunt și ele foarte prezente în cărțile sale. „Mai ales cartierul Chueca a avut o mare greutate în viața mea, mai ales în anii adolescenței, este o zonă pe care am adunat-o în câteva dintre cărțile mele pentru a lăsa mărturie a ceea ce a însemnat pentru mulți oameni care au început să fie vizibili. acolo pentru că cred că a devenit o emblemă a luptei pentru diversitate și, în acest sens, Madrid a fost întotdeauna un oraș deschis. Sper să nu înceteze niciodată să fie așa”.

Nando ne spune că are o anumită slăbiciune pentru parcurile orașului. „Mărturisesc că de multe ori merg la ei să mă inspir, îmi iau tabla și caietul, și merg la Retiro, zonă pe care am frecventat-o ​​foarte mult. Pe vremea mea de student mergeam acolo pentru a studia, acum pe vremea mea de scriitor este foarte ușor să mă regăsesc acolo cu un caiet pe una dintre băncile lui. În plus, Retiro este locul târgului de carte, este un loc cu totul special pentru cei care scriem, am o mare afecțiune pentru el”.

Barurile sunt și ele locuri unde muzele. „Un bar care îmi place pentru că este foarte ușor să găsești oameni care scriu sau planifică proiecte este Café Pepe Botella, în Plaza del Dos de Mayo. Am început câteva dintre proiectele mele teatrale acolo, mai mult, este un loc care aproape că am devenit emblematic pentru adunările noastre teatrale”, ne spune și autorul cărții Nimic nu se întâmplă.

„Un alt loc care îmi place foarte mult ca întâlnire și pe care îl recomand este Café de Ruiz, una dintre cafenelele mele preferate din Madrid, unde cred că am avut unele dintre cele mai profunde conversații… este un loc foarte fermecător”.

„La Latina face parte din inspirația pentru aspectul mai social al cărților mele, deoarece am petrecut acolo multe nopți și multe dimineți devreme” (râde ). Pentru acest urbanit declarat, un apus de soare „Îmi place să-l văd din grădina Vistillas și tot de pe esplanada Plaza de Oriente, între Almudena și Palatul Regal, un loc frumos care are ceva deosebit pentru că acolo ești aproape de natură. , dar din perspectiva urbană”.

Nando mărturisește că, ca scriitor, nu are un final stabilit pentru cărțile sale și ceea ce îi place cel mai mult este să descopere cum se termină povestea pe măsură ce el o scrie. Din Diario Madrid ajungem la finalul acestui interviu, dar nu înainte de a vă încuraja să continuați să citiți și, așa cum spune protagonistul nostru, „să descoperiți puterea cărților”.

Consiliul San Blas-Canillejas a lansat Lectoforo la începutul lunii 2020. După o pauză obligatorie din cauza pandemiei, inițiativa a revenit cu mai multă forță în 2022 și pe parcursul acestui an vor participa, pe lângă Nando López, César Fernández García, autorul cărții Fiul hoțului, la CEIP La Alameda și Concha López cu Țesătorul morții la CEIP Alberto Alcocer .

De asemenea, Pedro Ruiz și Superminichefii la CEIP María Moliner; Sagrario Pinto cu Casa Zilelor la CEIP Mariano José de Larra; Cuca Canals cu Profesoara de hortografie care a greșit la CEIP Padre Coloma, și Care Santos cu cărțile ei Mentira și Adevărul , ambele la IES Carlos III.

Programul întâlnirilor este completat de César Fernández și Casandra și Bárbara Balbás cu Turboskaters și The Mystery of cimitirul Nigrum din CEIP Republica Chile; Marta Carballo cu Culorile în vânt la școlile secundare Gómez Moreno și Quevedo; Sofía Nayeli cu The Beast la IES Simancas; Vicente Muñoz cu Sherlock Holmes și cu mine la IES Alfredo Kraus și Pedro Mañas, cu Stinky Uncle Muffin la CEIP Álvaro de Bazán, Marqués de Suances și Julián Marías și cu CEILALȚI (Societatea Secretă) și Un cuvânt groaznic de nouă litere, ambele la CEIP Valle Inclán.