Zeci de mii de români au participat şi anul acesta la slujba de Înviere, oficiată în Spania, unde funcţionează deja peste 30 de parohii ortodoxe. La Madrid, Slujba de Înviere a fost oficiată de PS Timotei – Episcopul Spaniei şi Portugaliei şi la ceremonie au participat şi membrii familiei regale în frunte cu Regele Mihai. Câteva mii de români s-au adunat să ia lumină în Piaţa Columb din centrul Madridului, dar în acelaşi timp, credincioşii s-au adunat şi în localităţi precum Alcala de Henares, Coslada sau Torrejón de Ardoz, unde autorităţile spaniole şi-au dat tot concursul pentru ca românii să poată asista la slujbă. 

La finalul slujbei de la Madrid, episcopul Timotei i-a anunţat pe români că în curând se va pune piatra de temelie a catedralei ortodoxe din Madrid, pentru care a fost obţinută o parcelă din partea primăriei. În acest sens, PS Timotei le-a precizat credincioşilor că viitoarea catedrală va costa aproximativ 5 milioane de euro şi trebuie finalizată într-o perioadă maximă de 2 ani şi jumătate. Pentru acoperirea cheltuielilor, PS Timotei a solicitat şi sprijinul comunităţii româneşti din Spania care depăşeşte 700 de mii de membri.

Episcopul Timotei şi preotul Teofil Moldovan

Din partea administraţiei spaniole, la slujba de la Madrid a participat şi directorul de Imigraţie din cadrul Guvernului regional, Pablo Gomez Tavira, care a rostit câteva cuvinte pentru credincioşi şi a reamintit importanţa comunităţii româneşti pentru dezvoltarea regiunii.

Regele Mihai a participat la Slujba de Înviere de la Madrid împreună cu Regina Ana şi principii Margareta şi Radu. La final, Majestatea Sa a rostit la microfon cuvintele: „Hristos a Înviat!„, iar mulţimea i-a răspuns: „Adevărat a Înviat!„. Românii i-au aplaudat pe membrii Casei Regale şi câteva voci au strigat „Trăiască Regele!„.

În restul Spaniei, de asemenea, românii s-au adunat într-un număr mare în toate localităţile în care există parohii ortodoxe şi catolice şi au sărbătorit Învierea Domnului.

 

MADRID

Madrid: Regele Mihai alături de români

Biserica Ortodoxă Română  ”Prea Sfânta Fecioara Maria” din Madrid  a celebrat Slujba Învierii Domnului din anul 2010  în emblematica Plaza Colon – Grădinile Descoperirii Americii.  Au slujit: Prea Sfinția Sa Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei și Preotul – Paroh Teofil Moldovan de la Madrid. La slujbă a cântat Corul Parohiei din Madrid.

 

 

 

ALCALA DE HENARES

Alcala de Henares

Câteva mii de credincioşi au rezistat în ciuda ploii şi au venit să ia lumină la slujba de Înviere oficiată de preotul paroh Adrian Pintea. Din partea primăriei au fost prezenţi consilierul pentru Integrare Jesús Fernandez Pascual şi consilierul pentru Protecţia Mediului, Jesús Domínguez Picazo.

 

 

 

 

TORREJON DE ARDOZ

Torrejon de Ardoz

Slujba de Înviere a fost organizată de Parohia „Sf. Pantelimon” şi Asociaţia Europeană Mioritza, în colaborare cu Primăria Municipiului Torrejón de Ardoz şi a avut loc în aer liber, în „Parque de Ocio„. Au participat în jur de 2500 romani. La slujbă au participat şi oficialităţi locale în persoana primarului Pedro Rollán Ojeda, a consilierul de Imigraţie, Ignacio Vázquez Casavilla şi a directorului de Imigraţie, Marius Ioan.

 

 

 

COSLADA

Coslada

Recinto Ferial din Coslada a adăpostit în jur de 6.000 de persoane care au luat parte la Slujba de Paşti oficiată de preotul Ovidiu Cimpoca şi organizată de către Biserica Ortodoxă Română din municipiu, beneficiind de colaborarea Consiliului pentru Imigraţie al Primăriei din Coslada. La eveniment au participat primarul Cosladei, Ángel Viveros, şi Consilierul pentru Imigraţie, Charo Arroyo, care au primit din mâna părintelui George Ovidiu Cimpoca, paroh al Parohiei ortodoxe române «Sfântul Nectarie Taumaturgul», o recunoaştere a muncii depuse de primărie pentru integrarea românilor.

 

TOLEDO

Primarul oraşului Toledo la slujbă

În acest an, slujba Învierii Domnului s-a desfăşurat în oraşul Toledo în Recinto Ferial de Peraleda, într-o hală care a devenit neîncăpătoare datorită numărului mare de români sosiţi în Noaptea Sfântă, acesta ridicându-se la peste 2500 de români veniţi din oraş şi din localităţile din jur. Preotul parohiei „Acoperământul Maicii Domnului„, Florin Voinea aduce mulţumiri Consiliului Parohial şi membrilor parohiei, autorităţilor locale spaniole prin a căror strădanie a fost posibilă organizarea acestui eveniment.

 

GANDIA

Gandia

La slujba de Înviere de la Gandia (playa) au participat aproximativ 3000 de suflete într-o atmosferă de sărbătoare creştinească şi de bucurie sfântă. Momentul salutului creştinesc: „Hristos a Înviat” a fost emoţionant, iar cei prezenţi au plecat la casele lor mângâiaţi de Dumnezeu, cu nădejde şi credinţa că Dumnezeu este cu noi întodeauna!

 

 

 

GIRONA

Girona

La aproape un an de la începutul lucrărilor la noua Biserică parohială a fost posibilă săvârşirea tuturor slujbelor Postului Mare din acest an în lăcaşul nou şi sfinţit al parohiei „Sf.Prooroc Ilie Tesviteanul şi Sf.Ierarh Grigorie Palama”. În număr de aproximativ 1000, credincioşii au primit Lumina cea sfântă a Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos în biserica nouă şi au participat la Sfânta Liturghie de Paşti oficiată de pr.Mihai Solomon (a consemnat preoteasa Camelia Solomon).

 

CALATAYUD

Calatayud

Au fost prezenţi la Slujba de Înviere câteva sute de români din Calatayud şi împrejurimi. La slujba oficiată de preotul Florin Datcu a participat primarul oraşului Calatayud, Victor Ruiz, reprezentantul Serviciului Social al primăriei, d-na Drăgan Simona Maria, preşedintele Asociaţiei de Români, Gheorghe Cocoşel, precum şi alte oficialităţi locale.

 

 

 

ALCAZAR DE SAN JUAN

Alcazar de San Juan

În ciuda vremii nefavorabile s-au adunat peste 3.000 de credincioşi în Plaza de Toros din oraş. Anul acesta au dat Paştile familiile Balaş Gavrilă şi Moldovan Simion, care locuiesc aici in oras – preotul Alexandru Cotoraci.

 

 

 

 

BENIDORM

Benidorm

Anul acesta, Parohia Ortodoxă Română din Benidorm a organizat slujba Învierii la hotel Bali, în Palatul de Cristal, participând în jur de 6000 de credincioşi. Noua adresă a paginii web a parohiei noastre: www.parohiaortodoxabenidorm.com.

 

 

 

 

GETAFE

Getafe

Parohia Ortodoxă „Sfîntul Nicodim de la Tismana” împreună cu Casa de Rumania de España şi Primăria Getafe au organizat în Polideportivo Sector III acest eveniment religios de atît de mare importanţă pentru credincioşii români din această zonă a Madridului. La slujba oficiată de preotul Nicodim au venit mii de români nu numai din Getafe, ci şi din Madrid, Leganes, Valdemoro, Casarrubuelos, Illiescas, Parla, Humanes.

 

  

ARANJUEZ

Aranjuez

Parohia Ortodoxă Sfîntul Apostol Iacob Zevedeu împreună cu Casa de Rumania de España şi Primăria Aranjuez au organizat Slujba de Înviere în incinta Clubului Municipal de Caiac Canoe. La slujba oficiată de preotul Sorin Bota a participat şi primarul localităţii Jesus Dionisio Ballesteros şi consilierul de Imigraţie, Montserrat Garcia.