#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, la cursurile de vară de la Universitatea din Malaga.

Distribuie pe Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a dat asigurări că sectorul agroalimentar joacă un rol strategic în noua legislatură europeană care va începe să aibă loc în săptămânile următoare. Viitorul zonelor rurale depinde, printre altele, de un sector agroalimentar competitiv, durabil și profitabil, care ține cont de schimbarea generațională.

De fapt, una dintre principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană (UE), potrivit lui Planas, este legată de schimbările climatice și realizarea unor sisteme alimentare durabile. În următorii ani, UE va discuta despre cum să crească producția de alimente, respectând în același timp mediul. În ceea ce privește contribuția Spaniei la această dezbatere, Luis Planas a menționat o inițiativă cheie pentru această legislatură, strategia națională alimentară care va fi lansată în luna iulie. „Acesta va integra toate elementele sociale, economice și de mediu pentru a obține o producție alimentară de calitate, accesibilă, sigură și sănătoasă.”a subliniat Planas.

Astăzi, Luis Planas a susținut o clasă de master în cursurile de vară de la Universitatea din Malaga sub titlul „Europa și mediul rural: noua legislatură europeană” unde a abordat și provocarea competitivității ca o altă dintre principalele provocări pentru Europa. Inovația este un instrument cheie pentru a combina competitivitatea și sustenabilitatea. De fapt, „calitate, inovație și diferențierea fac din Spania o putere agroalimentară”potrivit lui Planas, care a menționat cele 2.506 de proiecte de cercetare aflate în derulare în prezent în sectorul agroalimentar din această țară.

FIEO altă mare provocare pentru noua Comisie va fi finanțarea Politicii Agricole Comune (PAC). Eforturile fermierilor către diferite modele, adaptate cerințelor de mediu, necesită resurse financiare mai mari. Planas a subliniat că „Din 2027 avem nevoie de sprijin semnificativ pentru viitorul sectorului primar”. Un sector care trebuie să aibă un buget în concordanță cu nivelul său strategic. În Uniunea Europeană există 9,1 milioane de exploatații agricole care angajează 8,7 milioane de oameni și aproape 300.000 de industrii agroalimentare care angajează încă 4,6 milioane de cetățeni.

Luis Planas a făcut, de asemenea, referire la îmbătrânirea și depopularea Europei și a zonelor sale rurale. 83% din teritoriul UE este considerat rural, dar adăpostește doar 30% din populație, cu aproximativ 137 de milioane de locuitori și majoritatea au peste 50 de ani. Pentru a garanta viitorul sectorului, includerea femeilor și a tinerilor este esențială. Schimbarea generațională este considerată o prioritate, deoarece 9% dintre fermierii și fermierii din Spania au sub 40 de ani. Prin urmare, dezvoltarea rurală, a comentat Luis Planas, trebuie înțeleasă într-un mod cuprinzător, ținând cont de diverse aspecte economice, sociale și de mediu.

Mai multe stiri Ce este Politica Agricolă Comună (PAC)? Etichete: Hrănire Agricultură UE Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas subliniază rolul strategic al sectorului agroalimentar în Uniunea Europeană pentru a asigura viitorul zonelor rurale