Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, Petre Daea, au discutat diverse probleme privind securitatea alimentară și sustenabilitatea producției agricole la întâlnirea sectorială încadrată în primul summit susținut de guvernele ambelor țări și care a avut loc la Castellón de la Plana.

În cadrul ședinței au fost abordate problemele accesului pe piața îngrășămintelor, utilizarea durabilă a produselor fitosanitare și dezvoltarea de noi tehnici de îmbunătățire genetică. România a fost unul dintre statele membre UE care au susținut documentul pe care Spania l-a prezentat la Consiliul de Miniștri al UE desfășurat luni trecută, în care a propus o serie de măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru a asigura disponibilitatea îngrășămintelor la prețuri accesibile fermierilor în vederea menținerii randamentelor optime ale culturile și păstrarea securității alimentare.Miniștrii au făcut un schimb de opinii cu privire la două aspecte care se află în prezent pe agenda Comisiei Europene, precum revizuirea regulamentului de utilizare durabilă utilizarea produselor fitosanitare, care este în prezent în proces de prelucrare. A doua dintre aceste aspecte, revizuirea cadrului de reglementare pentru produsele obținute prin noi tehnici de îmbunătățire genetică, va fi una dintre cele care vor fi tratate de președinția rotativă a Spaniei în a doua jumătate a . , în care va încerca să încheie un acord.

doi miniștri au semnat un memorandum de înțelegere pentru promovarea colaborării dintre cele două țări în domeniile zootehnicii și sănătății plantelor, îngrășăminte și produse fitosanitare, scheme de calitate pentru produsele agricole și alimentare, promovarea utilizării eficiente a apei și energiei în sistemele de irigații, transformarea digitală a sectorului agroalimentar și a mediului rural, inovare și transfer de cunoștințe, rolul femeilor și tinerilor în zonele rurale și schimbarea generațională și schimbul de informații și alianțe între institutele de cercetare științifică spaniolă și română în domeniul agriculturii și industria alimentară.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, Petre Daea, în cadrul Primului Summit Spanio-Român. (Piscina Moncloa/Fernando Calvo)

Mai multe informații Sánchez a subliniat în fața lui Ciucă relația strânsă dintre Spania și România și angajamentul acestora față de cadrul european și securitatea continentului Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas and the Romanian Minister of Agricultura discută probleme privind securitatea alimentară și sustenabilitatea 2022