Planas s-a asigurat că Planul Strategic al PAC va genera efecte pozitive în domeniile durabilității economice, sociale și de mediu. Din acest motiv, a încurajat să lucreze într-o manieră coordonată pentru a implementa o PAC mai echitabilă, mai socială, mai egalitară și mai ecologică. O PAC, a adăugat el, care va oferi fermierilor și fermierilor instrumentele necesare pentru a asigura o activitate agricolă viitoare.

Luis Planas a luat cuvântul astăzi la micul dejun informativ organizat de Globalcaja în Albacete, în care a evidențiat „munca magnifică” desfășurată de Guvern, comunitățile autonome, sectorul agricol și societatea civilă, pentru a finaliza un plan strategic care presupune cea mai completă diagnoză a sistemului agroalimentar care s-a făcut vreodată. în Spania. Pentru ministru, munca de realizare a planului strategic „a fost la fel de interesantă, complexă și anevoioasă precum dezbaterea europeană”, deoarece negocierile dintre Guvern și 00 comunităților autonome nu au fost ușor, dar în final „am obținut un PAC foarte bun”. În acest sens, a apreciat rolul principal al Castilla-La Mancha în întregul proces de elaborare a planului. De asemenea, a avut cuvinte de apreciere pentru ministrul Agriculturii din Junta de Castilla-La Mancha, Francisco Martínez Arroyo, care i-a urat însănătoșire grabnică după convalescență.

) S-a asigurat că liniile principale ale Planului strategic al PAC 2023-2024 va permite menținerea sprijinului pentru veniturile agricole, va contribui la obiectivele Pactului ecologic european, va asigura un tratament mai echitabil prin direcționarea mai bună a ajutorului către fermele mici și mijlocii și va încuraja integrarea tinerilor și a femeilor în sarcinile agricole.

Sustenabilitate economică, de mediu și socială
În domeniul economic, Planas a subliniat că ajutorul pentru venituri va garanta în continuare stabilitatea veniturilor fermierilor și fermierilor. După cum a subliniat el, pentru ca o fermă să fie durabilă, trebuie să fie profitabilă. Ați explicat că, cu modelul vechi, 85 % din plățile directe au fost efectuate pe baza drepturilor istorice și individuale, fără a avea vreo legătură cu producția. Și în acest moment acest procent a fost redus la 51 %.

El a evaluat, de asemenea, ajutorul asociat producției, necesar pentru îmbunătățirea competitivității, sustenabilității și calității în sectoare specifice, cum ar fi fructele și legumele, vinul și apicultura, precum și sectorul zootehnic extensiv, culturile proteaginoase sau plantațiile tradiționale de măslini, multe dintre ele de mare importanță în Castilla-La Mancha.

De asemenea, ministrul a subliniat angajamentul Spaniei de a proteja mediul. Pentru a face acest lucru, lângă 32 % din cheltuielile planului vor avea o contribuție la mediu și climat. El a precizat că eco-regimurile sunt voluntare, dar Guvernul le-a conceput astfel încât fiecare fermier și fermier să poată profita de cel puțin unele dintre practicile de protecție a mediului. Planas înțelege că este un mic efort suplimentar, „dar este o posibilitate foarte interesantă de care trebuie să profităm în viitor.”

La fel, aspectele sociale ale Planul Strategic va contribui la revitalizarea mediului rural, prin stimulente pentru schimbarea generațională și încorporarea perspectivei de gen, care apare pentru prima dată printre obiectivele noii PAC. Spania este primul stat membru care a tradus această nouă abordare într-o creștere a ajutorului în cadrul plăților directe: a 11 % mai mult pentru femeile proprietare sau coproprietare de exploatare în ajutor pentru tineri. „Ne dorim să fie mai mulți fermieri și fermieri în țara noastră”, a subliniat ea.

În plus, Planul Strategic include aspecte precum condiționalitatea socială, care va fi aplicată de la 2024 în Spania, cu un an înainte de a fi obligatoriu prin regulament . Pentru ministru, condiționalitatea socială va ajuta la valorificarea tuturor acelor fermieri și fermieri care își fac treaba bine, care este marea majoritate.

Ministrul a evaluat și mediul rural. măsuri de dezvoltare, care vor avea mai mult de 1.51 milioane de euro pe an de cheltuieli publice pentru investiții pentru promovarea inovației și digitizării sau sprijinirea strategiilor de dezvoltare locală (programul Leader), printre altele.

În ceea ce privește aplicarea sa practică, pachetul de reglementări pentru implementarea PAC se află într-un stadiu foarte avansat de procesare. Mai exact, acestea au fost deja publicate în BOE 5 al 18 decrete regale; iar Congresul Deputaților a dat undă verde, săptămâna trecută, proiectului de lege pentru conducerea PAC, care se află în prezent la Senat pentru a-și continua procesul parlamentar.

În mod complementar, ministerul a lansat un pachet important de activități de comunicare și diseminare a PAC, aspect foarte necesar datorită numeroaselor noutăți pe care le are în vedere și datorită faptului că, pt. prima dată, sunt măsuri voluntare adoptate de ferme.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, la micul dejun informativ Globalcaja, la Casino Primitivo din Albacete.

Mai multe informații Politica agricolă comună (PAC) Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: „PAC este asigurarea de venit pentru sectorul nostru agricol care susține stabilitatea a veniturilor fermierilor și fermierilor”85