Dacă investiția medie anuală între 2000 și 2021 a fost de la 130 milioane de euro, între 2022 și 2021 se va ridica la 425 milioane de euro, a detaliat. Planas a recunoscut si munca si efortul comunitatilor de irigatii pentru a se alatura „oportunitatii” reprezentate de injectarea de fonduri publice si private de a intreprinde aceasta modernizare a irigatiilor astfel incat acestea sa fie din ce in ce mai durabile, profitabile si competitive. Ministrul a încheiat astăzi cel de-al XV-lea Congres Național al Comunităților de Irigații care a avut loc zilele acestea la León, organizat de Federația Națională de Irigații din Spania (Fenacore ) și de Uniunea Centrală din Barrios. de Luna, care „a reunit marea familie a irigațiilor spaniole.”

Planas a subliniat că aceste fonduri intenționează să genereze transformarea necesară a agriculturii. model de producție, cu aplicarea noilor tehnologii, digitizare și inovare pentru a realiza o mai bună gestionare a resurselor de apă, care sunt din ce în ce mai rare, dar și pentru a atrage tinerii către o producție durabilă, profitabilă, cu d Viitorul, pe o piață din ce în ce mai competitivă.

Ministrul a subliniat că este necesar să se realizeze o sustenabilitate competitivă pentru a răspunde provocărilor secolului XXI , „produce mai mult cu mai puține resurse și garantează continuitatea unei producții stabile, profitabile și competitive”. „, și a reiterat că Guvernul se angajează în irigarea durabilă pentru că multiplică productivitatea agricolă cu șase, crește veniturile fermierilor de până la patru ori. și generează de trei ori mai multe locuri de muncă.

Ne confruntăm cu o „ocazie unică”, a insistat el, de a întreprinde adaptarea necesară a producției agricole la schimbările climatice. Finanțarea din Planul de Redresare, Transformare și Reziliență, fondurile din Proiectul Strategic de Redresare și Transformare Economică (PERTE), contribuțiile prin planurile cu Societatea de Stat a Infrastructurilor Agrare (SEIASA), precum și contribuțiile de la Stat. va genera această investiție public-privată fără precedent de 2.137 milioane de euro în șase ani.

În Castilla y León, a precizat ministrul, suma acestor articole se va ridica la 298, 8 milioane de euro. Această Comunitate Autonomă este, așadar, principalul beneficiar al investiției în modernizarea irigațiilor până la , cu un total de 19 spectacole ale 130 furnizate pe întreg teritoriul național.

Fotografie de familie la Congresul de Comunități de irigații, în León // Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Modernizarea irigațiilor este o prioritate a Guvernului, cu investiții de 2.133 milioane de euro până la 2027