Ministrul Luis Planas a subliniat că „trebuie să lucrăm în cadrul Uniunii Europene (UE) pentru a garanta autonomia alimentară în Uniunea Europeană și să căutăm un soluții la probleme globale”, într-un context internațional complex care afectează producția agricolă din cauza consecințelor economice și sociale ale invaziei ruse a Ucrainei, precum și a schimbărilor climatice.

Temperaturile ridicate înregistrate în Europa în această vară și precipitațiile scăzute au determinat deja o reducere a recoltei de cereale și au impact asupra altor producții. Toate acestea, împreună cu prețul petrolului și prețul ridicat al gazelor, generează o mare incertitudine pe piețe și volatilitatea consecventă a prețurilor.

Prin urmare, atât Comisia Europeană, cât și Statele membre trebuie să lucreze împreună, „așa cum s-a făcut până acum”, și să permită mecanisme care să ajute sectorul să asigure viabilitatea sectorului și garantarea aprovizionării cetățenilor.

. Planas și-a exprimat angajamentul ambelor țări de a continua să lucreze pentru obținerea autonomiei față de Uniunea Europeană în producția de îngrășăminte, deoarece acestea sunt „un element cheie pentru agricultura și creșterea animalelor noastre”, o opinie împărtășită de ministrul francez.

De asemenea, s-a referit la efectele secetei, care afectează grav 32% din teritoriul Uniunii Europene (conform unui raport al Comisiei Europene). În acest sens, Planas a reamintit că Guvernul Spaniei a convocat masa de secetă pe 4 martie după care au fost promovate „măsuri eficiente de răspuns” care sunt încă în vigoare, precum credite fiscale, măsuri sociale și de lichiditate, precum și promovarea lucrărilor hidraulice. Un pachet evaluat la 47 milioane de euro.

Grupul de monitorizare a secetei, creat în cadrul reuniunii Masei rotunde privind secetele din martie trecut, a făcut schimb de informații relevante în legătură cu situația actuală de când cred eu. Ministrul a subliniat că o ședință a acestui grup de lucru va fi convocată în curând.

Pentru ministru, „ne aflăm într-un moment nou, în care trebuie să luăm în considerare multe strategii legate de la apă. Irigarea durabilă este esențială pentru securitatea alimentară. El a subliniat investiția de 2.47 milioane de euro în următorii 6 ani pentru modernizarea irigaţiilor. Este necesar să se utilizeze rațional și eficient această resursă atât de necesară agriculturii.

Partajarea obiectivelor în UE
În timpul întâlnirii, doi miniștri au făcut schimb de opinii în vederea viitoarei președinții spaniole a Consiliului Uniunii Europene, în al doilea semestru al 2023, perioadă care va fi esențială pentru finalizarea propunerilor legislative aflate în curs de procesare.

Printre inițiativele de reglementare în așteptare se numără și viitorul reglementarea indicaţiilor geografice. Spania și Franța împărtășesc că cifrele calității diferențiate „sunt un instrument fundamental pentru valorificarea produselor noastre agroalimentare”.

La fel, la punctele de vedere de întâlnire privind propunerea de regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, pe care Comisia Europeană a publicat-o în luna iunie a acestui an. Ministrul înțelege că „trebuie să progresăm în utilizarea durabilă a produselor fitosanitare”, dar în așa fel încât fermierii să aibă substanțe alternative și să se țină cont de principiul reciprocității.

Pentru ministru, este foarte important ca toate acele produse importate în Uniunea Europeană să fi fost produse în aceleași condiții la care trebuie să se supună fermierii și fermierii europeni. Din acest motiv, „trebuie să ne asigurăm că acest element necesar de reciprocitate este asigurat în toate negocierile comerciale în curs.”

Livrarea decorațiunilorÎn această întâlnire, Planas a prezentat decorații la doi oficiali din Ministerul Agriculturii și Suveranității Alimentare al Franței: Lauda de număr al Ordinului Meritul Agricol, Pescuit și Alimentar (secția Meritul Agrar) către Valérie Métrich-Hecquet, Director General Dezvoltare Economică și de Mediu a Societăților; și Mențiunea Ordinului Meritul Agricol, Pescuit și Alimentar (secțiunea Meritul Alimentar) către Frédéric Lambert, directorul serviciului european și internațional.

Cu aceste distincții, Guvernul Spaniei dorește să recunoască munca responsabililor Ministerului Agriculturii francez în favoarea bunelor relații franco-spaniole în materie de agricultură, precum și contribuția acestora la proiectul european în domeniul politicii agricole.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, și Ministrul Agricultură și Suveranitate Alimentaria de France, Marc Fesneau.

Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: „Lucrăm pentru a găsi soluții comune la problemele globale. Trebuie să consolidăm autonomia alimentară a UE”2023