Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a asigurat că irigarea este „bijuteria din coroana agriculturii noastre”, vârful de lance al unui sector modern și competitiv, care oferă oportunități mediului rural.

Ministrul a subliniat că acest Guvern se angajează într-o irigare eficientă pentru a profita la maximum de fiecare picătură de apă, mai ales într-un context de schimbări climatice, în care este necesar să se producă mai mult cu mai puțin. După cum a subliniat el, irigarea permite multiplicarea productivității agricole cu 6, crește de până la 4 ori veniturile fermierilor și generează de 3 ori mai multe locuri de muncă. De fapt, cu doar un sfert din suprafața cultivată, irigarea contribuie cu două treimi din valoarea producției agricole din Spania.

Luis Planas a participat astăzi la închiderea evenimentului „Ziua Pământului”, organizat de Universitatea din Córdoba, Ambasada Statelor Unite și divizia de irigații a companiei Valmont Industries, unde a evidențiat necesitatea de a continua investițiile pentru a produce mai multe alimente folosind mai puține resurse. , în contextul unei agriculturi mai competitive, profitabile și durabile.

În discursul său, El a reamintit că Spania este lider în Uniunea Europeană în suprafață irigată, cu peste 3,8 milioane de hectare, și prima din lume în suprafață de irigare localizată. În această zonă, Andaluzia are cea mai mare suprafață irigată din Spania, cu aproximativ 1 milion de hectare, și, de asemenea, cea mai eficientă, cu 40 % din irigații localizate.

Privind spre viitor, efectele schimbărilor climatice împreună cu nevoia de creștere producția de alimente necesită luarea de măsuri pentru îmbunătățirea eficienței în utilizarea apei, îngrășămintelor, energiei sau produselor fitosanitare. Din acest motiv, ministrul consideră esențială continuarea modernizării și digitalizării irigațiilor, prin noi tehnologii și energii regenerabile, sarcină care constituie unul dintre marile angajamente ale Guvernului, pentru care se alocă investiții importante.. Sprijin pentru irigații durabile Ministrul a evidențiat angajamentul Guvernului pentru irigarea durabilă și eficientă, întrucât în ​​materie de irigare, printre fondurile din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR) și proprii, cca. 33 milioane de euro vor fi investiți între 2022/2027. Este cea mai importantă cifră care s-a făcut în investiții publice în acest sens și despre care, alături de investiția comunităților de irigații, vorbim despre mai mult de 800 milioane de euro.

În plus, de la minister, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, cofinanțate cu Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), vor fi finanțate diferite măsuri legate de irigații. Au fost deja acordate 2,7 milioane de euro ajutor, pentru un total de 9 grupuri operaționale și 5 proiecte de interes general.

Pentru ministru , este un ansamblu de acțiuni care reprezintă cel mai mare sprijin pentru modernizarea și digitizarea irigațiilor din ultimele decenii, pentru garantarea economiilor de apă și energie, și aplicarea îngrășămintelor și a produselor fitosanitare cu o mai mare precizie.

Sprijin pentru inițiativa AIM4C Pe pe de altă parte, ministrul a subliniat că Spania s-a alăturat „Misiunii de inovare agricolă pentru climat (AIM4C), o platformă internațională condusă de Statele Unite pentru a promova investițiile în cercetare, dezvoltare și inovare în agricultură și sistemele alimentare, în sprijinul acțiunii împotriva efectele schimbărilor climatice.

Această inițiativă include parteneri guvernamentali ai unor 40 țări precum Can Canada, Suedia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Irlanda, Danemarca, România și Ucraina, cărora li sa alăturat recent Comisia Europeană, precum și parteneri neguvernamentali, inclusiv organizații internaționale, instituții de cercetare și companii.

Aplicarea PAC
Ministrul a indicat că astăzi a început perioada de consultare publică pentru șase proiecte de decrete regale care vor permite aplicarea Politicii Agrare în țara noastră comună . -2027. El a subliniat că Guvernul Spaniei „dorește să se asigure că toți fermierii și fermierii își primesc în mod regulat ajutorul de la 800”. În paralel, pe tot parcursul acestui weekend, ministerul va finaliza și va transmite răspunsul la scrisoarea primită de la Comisia Europeană privind Planul Strategic Național. Luis Planas a indicat că comentariile trimise de Comisie la planul spaniol „sunt foarte pozitive” și salută în mod favorabil structura economică a planului nostru.

Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Guvernul se angajează să irigați eficient pentru a profita la maximum de fiecare picătură de apă 220422