Ministrul Luis Planas a susținut necesitatea unui răspuns urgent și concertat din partea comunității internaționale pentru a evita o criză alimentară în țările defavorizate, care sunt cele mai vulnerabile la consecințele războiului din Ucraina, cum ar fi prețurile mai mari sau disponibilitatea mai mică a cerealelor și a materiilor prime.

La reuniunea Consiliului miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană (UE) desfășurată la Praga, Planas a făcut apel la responsabilitatea pe care aceasta o are ca principal exportator de alimente la nivel mondial pentru restabilirea normalității pe piețe. Ministrul a subliniat că, deși UE își protejează eficient securitatea alimentară internă, fără teama de penurie de alimente, trebuie să fie „gata să răspundă” pentru că sunt multe țări din afara Uniunii Europene care au dificultăți serioase în obținerea aprovizionării. Prețul celor mai de bază alimente din aceste țări nu este la îndemâna unor largi sectoare ale populației, ceea ce implică riscul unor tensiuni politice și sociale.

Pentru a stabiliza piețele și pentru a asigura suficiența alimentară, ministrul a considerat esențial ca țările să nu adopte măsuri de restricționare a exporturilor și informare și transparență. În acest sens, el a subliniat importanța acordului european de a pune în comun datele privind disponibilitatea rezervelor de cereale, semințe oleaginoase, semințe și orez.

Deși Europa nu are în prezent o problemă. de aprovizionare, Luis Planas a subliniat că inflația în creștere, care speră să se modereze și să scadă în lunile următoare, reduce puterea de cumpărare a familiilor, o preocupare latentă a Guvernului, dar care urmează să fie abordată cu măsuri care să atenueze impactul creșterii costului energiei și materiilor prime.

În acest sens, el a explicat că criza din cauza creșterii prețurilor și a deficitului de materii prime Este, de asemenea, însoțită printr-o creștere bruscă a prețurilor la energie și îngrășăminte, care poate afecta dezvoltarea normală a culturilor și a producției și nu favorizează stabilizarea piețelor.

În acest moment, Planas a făcut apel la unitatea eforturilor să ofere un răspuns urgent și coordonat pentru a stabiliza comerțul cu materii prime și alimente. Încă o dată, ministrul a pledat pentru multilateralism și a coordonat activitatea cu instituțiile internaționale responsabile de menținerea securității alimentare, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Ministrul spaniol s-a referit, de asemenea, la oportunitatea analizării strategiilor europene, precum Green Deal, și a adaptării acestora la contextul actual, ca o consecință a efectelor războiului Rusiei din Ucraina asupra sistemelor alimentare. „Suntem într-un moment dificil, trebuie să îndeplinim obiectivele Green Deal, dar trebuie să ne uităm și la zi de zi și să ne asigurăm că toate familiile au o aprovizionare suficientă cu alimente.”

Și pentru ca capacitatea de producție a alimentelor să nu fie pusă în pericol, ministrul a solicitat Comisiei Europene să ia cât mai curând măsuri pentru a asigura menținerea activității fabricilor de producere a îngrășămintelor. Ministrul Luis Planas a participat la Consiliul informal al Agriculturii Miniștrii Uniunii Europene (UE) deținuți la Praga.

Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Este necesar să dați un răspuns urgent și coordonat pentru a evita o criză alimentară internațională 32