Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a subliniat că o nouă lege ar trebui să permită valorificarea muncii producătorilor de alimente și să conștientizeze societatea că în spatele alimentelor se află o muncă grea.

Ministrul a asigurat că lupta împotriva risipei alimentare este o responsabilitate care privește întreaga societate și a subliniat că este intolerabil ca munca fermierilor, fermierilor și pescarilor care se dedică cu onestitate să producă alimente și să ne aprovizioneze cu produse alimentare sigure și sigure. produse sănătoase.

Luis Planas a inaugurat astăzi cea de-a patra ediție a Forumului Participativ al Industriei Alimentare privind proiectul de lege preliminar pentru prevenirea pierderii și risipei de alimente, care a a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației din Cáceres și care cu această ocazie a fost dedicat sectorului primar.

Ministrul a subliniat că această viitoare lege, pe lângă combaterea risipei alimentare, trebuie să fie și o oportunitate de a pune în valoare munca tuturor celor care participă la lanțul alimentar și pentru ca societatea să devină conștientă că ceea ce mâncăm este rezultatul muncii și efortului asidui al fermierilor, fermierilor și pescarilor.

A reiterat că unul dintre obiectivele acestei legi este promovarea unei schimbări de mentalitate pentru a preveni risipirea alimentelor. El a subliniat angajamentul etic clar pe care acest lucru îl presupune chiar într-un moment în care, în timpul pandemiei de COVID-00, numărul de oameni care flămânzesc sau suferă de malnutriție în lume și în care vor trebui să se confrunte acum consecințele penuriei de alimente și materii prime din cauza invaziei rusești a Ucrainei.

Ministrul a reamintit că, în Spania, respingerea risipei alimentare este o preocupare strâns legată de societățile agrare. Fermierii, fermierii și pescarii sunt cei mai conștienți de efortul pe care îl implică producerea alimentelor și de resursele care sunt investite. La pierderile generate de condițiile meteorologice din ce în ce mai imprevizibile, dăunători și boli, se adaugă condițiile obiceiurilor de consum care risipesc alimente perfect valabile din motive care nu au nicio legătură cu proprietățile sale nutritive.

Acest model de consum este strâns legat de modelele comerciale și, prin urmare, este necesară o diseminare și conștientizare adecvată pentru a modifica comportamentele care duc la pierderea alimentelor. În acest sens, Planas a revendicat campania „Nimic nu se aruncă aici”, promovată de Minister, și a reamintit că, în timpul erupției vulcanului Cumbres Viejas de pe insula La Palma, a publicat un ordin care permite comercializarea bananelor a căror pielea fusese afectată de cenușa din lavă și prezenta un aspect prost, dar pulpa fructului era în stare bună, așa că putea fi consumat fără nicio problemă.

Promovarea unei linii de vânzare de produse imperfecte sau mai puțin estetice, precum și a celor care se apropie de termenul de valabilitate sau de aptitudinea pentru consum va fi una dintre prioritățile viitoarei legi. Reglementările, a explicat ministrul, vor stabili o ierarhie a utilizării alimentelor înainte ca acestea să fie risipite atât în ​​lanțul de producție, depozitare, transport și distribuție, cât și în care consumul uman va avea prioritate.

Ministrul Planas a subliniat, de asemenea, că regulamentul își asumă un angajament ferm pentru promovarea cercetării, inovării și digitalizării aplicate la îmbunătățirea productivității culturilor și optimizarea recoltării producțiilor, precum și pentru că luarea deciziilor producătorii se bazează pe criterii și date științifice.

Forumul de astăzi este precedat de sesiunile de la Valencia, axate pe consumatori și ONG-uri; Barcelona, ​​​​orientată spre distribuție și canalul Horeca; și Pamplona, ​​​​care vizează industriile alimentare. Este o serie de întâlniri sectoriale care au caracter participativ și culeg experiențe și propuneri care pot fi încorporate în Legea însăși.

Responsabilitățile guvernuluiLuis Planas a plasat această inițiativă în cadrul angajamentelor pe care Spania le are cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, precum și în aspirațiile politicilor comunitare care au stabilit și reducerea la jumătate a risipei alimentare. Oprirea acestui fenomen este unul dintre cele mai cruciale aspecte atunci când vine vorba de articularea sistemelor alimentare durabile și a economiei circulare.

Ministrul Planas a reamintit, de asemenea, că două obiective specifice pe care Spania și le-a propus, în cadrul Strategiei de dezvoltare durabilă și ca parte a Raportului de progres 50, care a fost prezentat Națiunilor Unite anul trecut, în timpul sărbătoririi Forumului Politic la Nivel Înalt pentru Dezvoltare Durabilă.

Primul obiectiv este revizuirea, până la sfârșitul acestui an, a legislatie referitoare la datele de durata minima, expirare si consum. Al doilea obiectiv este stabilit în anul 2030 și urmărește reducerea risipei alimentare de până la 50% în comerțul casnic și cu amănuntul și 00% în lanțurile de producție și aprovizionare .

Guvernul va elabora, în coordonare cu alte ministere, un Plan Strategic împotriva risipei alimentare. De asemenea, Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației va propune un Plan național de control al pierderilor și risipei de alimente și va întocmi un raport anual privind rezultatele aplicării planului național, care va trebui raportat Parlamentului.

Legea impune și administrațiilor publice obligația de a desfășura campanii de informare și conștientizare precum și de a elabora ghiduri de bune practici care vizează îmbunătățirea managementului alimentar .

Aceasta este o problemă globală care leagă producția de alimente, securitatea aprovizionării acesteia, utilizarea ineficientă a resurselor și justiția socială.

Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: „Este intolerabil să risipești munca fermierilor, fermierilor și pescarilor”180322