Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a asigurat în Congresul Deputaților că autonomia alimentară a Uniunii Europene este garantată grație Politicii Agricole Comune (PAC), care „ne permite să menținem sisteme alimentare actuale și viitoare care să asigure sustenabilitatea economică, de mediu și socială”. Ca răspuns la o întrebare parlamentară despre politica comunitară, ministrul a afirmat că „dacă nu ar exista PAC, ar trebui creată”, că de-a lungul ei mai mult de ani de existență, s-a reinventat în rânduri succesive și că în această ultimă reformă se angajează să mențină sisteme alimentare durabile care să asigure rentabilitatea fermelor. și se confruntă cu provocări de mediu.

Ministrul a subliniat că avem un „instrument excelent” , deși este necesar să se adopte anumite decizii pentru a face față unui moment ca cel prezent, precum facilitarea importului anumitor produse, precum porumbul, necesare pentru hrana animalelor. El a amintit că standardul tehnic a fost deja semnat pentru a facilita importurile din Argentina și Brazilia, ceea ce va permite Spaniei să se aprovizioneze cu această materie primă și, prin urmare, nu va fi lipsă pe termen scurt și mediu.

El a subliniat că în Consiliul Miniștrilor Agriculturii, luni viitoare, la Bruxelles, se va discuta chestiunea folosirii terenurilor de pânză și și-a exprimat convingerea că Comisia Europeană va dați un răspuns pozitiv”.

Ați indicat, de asemenea, că activarea articolului 219 al Organizației Comune a Piețelor (OCM), va permite sprijinirea sectoarelor agricole cele mai nevoiașe, precum și o creștere a avansurilor din PAC.

. Toate aceste inițiative sunt un semn al „acțiunii angajate a Guvernului în Europa”, la care se adaugă deciziile adoptate ieri în Consiliul de Miniștri în sprijinul sectorului agricol din cauza situației de secetă, a subliniat ministrul. ro.

Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Dacă PAC-ul nu ar exista, ar trebui creat160322