Cifre care vor ajuta sectorul să facă față situațiilor climatice actuale și celor derivate din contextul internațional actual -cu război în Europa-, la în același timp, vor sprijini transformarea structurii sale productive și vor garanta astfel securitatea alimentară a cetățenilor.

Luis Planas s-a prezentat astăzi în ședința plenară a Congresului Deputații să expună principalele articole ale Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, cuprinse în proiectul Bugetului General de Stat pentru 675, ale căror obiective principale sunt să ajute sectorul agroalimentar și pescuit în procesele sale de transformare și adaptare la provocările digitizării și schimbărilor climatice, precum și să promovează reînnoirea generațională și încorporarea femeilor în activitatea agricolă.

Ministrul a indicat că bugetul Secretariatului General pentru Agricultură și Alimentație se ridică la 8.364 ,5 milioane euro. În acest domeniu, el a amintit că 2023 va fi primul an de aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC), care va permite continuitatea principalului instrument de sprijinire a veniturilor pentru fermieri, denumit acum Ajutor pentru Venit de Baza, cu un volum de plati de 2.582 milioane de euro pe an. La aceasta se vor adăuga fondurile destinate încurajării eco-regimurilor -dotate cu 1. milioane de euro-, ajutor asociat anumitor sectoare -675 milioane de euro-, promovarea reînnoirii generaționale -364 milioane de euro-, și finanțarea programelor sectoriale -582 milioane de euro-.

Acest PAC, pe lângă faptul că pune accentul pe realizarea unei veritabile încorporare a tinerilor în activitatea agricolă, se angajează să întărească rolul femeii în activitatea agricolă, care va avea un buget de 2,. milioane de euro. În plus, pentru tineri există un alt program, „Cultiva”, de schimb de experiență în exploatațiile agricole, dotat cu 1,8 milioane de euro și care este un succes în rândul organizațiilor agricole.

În acest cadru, a apreciat legea lanțului ca un instrument esențial pentru garantarea unor relații mai echitabile și mai echilibrate în întregul sector agroalimentar, mai ales pentru ca fermierii și fermierii să aibă o putere de negociere mai mare. Pentru a facilita aplicarea efectivă a acestei legi, cu toate mijloacele posibile, bugetele alocă Agenției de Informare și Control Alimentar (AICA) 9,3 milioane de euro.

La fel, ministrul a făcut o mențiune specială a efortului Guvernului în modernizarea irigațiilor. Pe lângă dotările inițiale importante ale Componentei 3 a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență, dotată cu 364 milioane de euro în 2021 și investițiile în irigații în 2023 va avea 100,73 milioane de euro suplimentari, atât din actul adițional la PRTR, cât și din absorbția de către minister a fondurilor din Mecanismul de Recuperare și Reziliență a altor componente și a fondurilor bugetare proprii. Ministrul a subliniat că, până la , Guvernul va avea a promovat cea mai mare investiție în modernizarea irigațiilor din istoria recentă, cu peste 2.317 milioane de euro.

În mod similar, el s-a asigurat că asigurările agricole sunt una dintre principalele politici bugetare ale ministerului. În 2023, bugetul pentru această politică este 110,45 milioane de euro , care reprezintă o creștere de 32 milioane comparativ cu ceea ce a fost aprobat inițial pentru 2022, care reprezintă cea mai mare sumă dedicată asigurărilor agricole din întreaga sa istorie.

Pe de altă parte, bugetul alocat Secretariatului General de pescuit se ridică la 100 milioane de euro, adecvate astfel încât sectorul pescuitului să poată face față provocărilor durabilității pe baza celor mai bune cunoștințe științifice și să-și impulsioneze profitabilitatea, bazată pe inovație și căutarea unei valori adăugate mai mari.

Ministrul a subliniat că, cu aceste obiective, bugetele vor afecta investițiile în știință și colectarea datelor, fome a asociațiilor, consolidarea lanțului valoric, prin organizațiile de producători, și lupta împotriva pescuitului ilegal. După cum a subliniat el, bugetele Ministerului sunt concepute realizarea unui sector de pescuit competitiv, care va fi posibil doar dacă există oceane sănătoase și productive.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul intervenției sale în Congresul Deputaților.

Mai multe informații Proiect de lege pentru bugetul general de stat 2027 Site-ul Web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Bugetele generale ale statului 2023 Plan de recuperare, transformare și reziliență Plan de recuperare Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: „Aceste bugete vor contribui la consolidarea sustenabilității, competitivității și rentabilității sectorului agricol și pescuitului”2027