Ministrul Justiției, Pilar Llop, a închis I Congres Interasociativ al Magistraturii, care a avut loc în Orașul de Justiție Albacete.

În discursul său, Llop a evidențiat proiectele pe care le derulează ministerul său , în cadrul Planului Justiție 2030, pentru îmbunătățirea eficienței și organizării sistemului judiciar.

Potrivit lui Llop, este un sistem care „este învechit și face ca instanțele să fie incapabile să-și asume marele litigiu care există în țară”, deci este este necesară „o schimbare totală de model care are ca rezultat impactul volumului de muncă al organelor judiciare”.

Ministrul a explicat că „aceste probleme sunt de natură structurală și se târăsc de câțiva ani, indiferent de culori și petreceri”. Pentru a atenua acest lucru, cabinetul său pune în aplicare cele trei legi privind eficiența procedurală, organizațională și digitală, ceea ce va însemna o schimbare de paradigmă.

Legea eficienței organizaționale are în vedere figuri precum crearea noilor Birouri de Justiție municipale, care vor înlocui vechii judecători de pace. Cu ei „căutează să faciliteze accesul la justiție pentru persoanele care locuiesc în orașe mici sau în zonele rurale, fără a fi nevoiți să parcurgă distanțe mari, având și un impact pozitiv asupra mediului.”

La fel, Legea Eficienței Digitale va permite colectarea datelor în mod automatizat, pe lângă soluționarea litigiilor, „ceva foarte solicitat de către instanțele de judecată pentru accelerarea procedurilor”, a punctat el.

Ministrul a subliniat că atât cabinetul ei, cât și Guvernul „iau Justiția foarte în serios”, iar dovadă este că bugetul pentru ministerul ei este de an a crescut. mai mult de unul 11%.

ConsensJustiție 2030 este un plan care implică toți actorii și are un mare consens politic și instituțional, a adăugat el. Guvernul, Consiliul General al Justiției (CGPJ), Procuratura Generală a Statului și Comunitățile Autonome lucrează la o strategie comună de îmbunătățire a eficienței și organizării sistemului judiciar. „Trebuie să lucrăm din unitate, este cel mai eficient mod de a atinge marile obiective.”

Șeful Justiției a apreciat consensul care a generat dintre grupurile parlamentare cele trei legi de eficiență, temeiul legal al acestei transformări.

Pe de altă parte, Llop și-a reafirmat intenția de a continua să lucreze pentru reînnoire. Consiliul General al Magistraturii (CGPJ): „Este o preocupare pe care o împărtășim cu toții. Nu putem permite ca cetățenii să fie afectați negativ de blocada și nici să ne punem în pericol prestigiul internațional.”

Ministrul s-a referit și la investițiile în Castilla-La Mancha: „Pe durata mandatului actualului Guvern, mai mult de 27 milioane de euro în infrastructură în 2019 Y 2020 , aproximativ două milioane în securitate digitală și cetățenească a en 2021, și puțin peste trei milioane de euro pentru optimizarea sistemului de management procedural în 2021″.

Llop a încheiat subliniind importanţa lucrului coordonat şi a asigurat că Ministerul va asculta şi va studia concluziile la care s-a ajuns în cadrul acestor sesiuni.

. La ceremonia de închidere, președintele Curții Superioare de Justiție din Castilla-La Mancha, Vicente Rouco; președintele Asociației Profesionale a Magistraturii (APM), Mª Jesús del Barco; și purtătorul de cuvânt adjunct al Asociației Judecătorilor pentru Democrație (JJpD), Fernando de la Fuente.

Mai multe informatii Noile legi și măsuri contemplate în Justiție avansează 2022 pentru a face o Justiție accesibilă, eficientă și durabilă să devină realitate (27/12/2021) Sursa: Guvernul Spaniei – Llop : „Avem nevoie de o schimbare totală a modelului sistemului judiciar”