Ministrul Justiției, Pilar Llop, s-a întâlnit cu operatori juridici și autorități judiciare din La Palma să evalueze, pe teren, nevoile diferiților operatori din sector în aria de competență a portofoliului condus de Llop.

În întâlnirea cu membrii Asociației Notarilor din Insulele Canare, Llop a apreciat rolul notarilor, registratorilor și operatorilor juridici din La Palma: „Vă mulțumesc pentru marea muncă și angajamentul dumneavoastră. Ați demonstrat nu numai profesionalismul dumneavoastră foarte înalt, ci mai degrabă calitatea dumneavoastră de ființe umane”.

Llop a subliniat implicarea tuturor administrațiilor după erupția vulcanului Cumbre Vieja. . „Am acționat împreună în privința culorilor politice, în co-guvernare, ceea ce a cerut societatea canară”, a spus el.

Măsuri adoptat de Ministerul Justiției Consiliul de Miniștri a aprobat în octombrie anul trecut un pachet de măsuri extraordinare pentru atenuarea pagubelor produse de vulcanic erupțiile din La Palma și să promoveze reconstrucția economică, de muncă și socială a insulei.

Printre măsurile adoptate, în zona, Ministerul Justiției, juridic , a fost consolidată asistența notarială și de consultanță în registrul proprietății pentru a-i ajuta pe cei care și-au pierdut locuința și au fost promovate măsuri organizatorice pentru eficientizarea activității judiciare.

s-a stabilit de asemenea că, odată cu încetarea situației cauzate de erupția vulcanului Cumbre Vieja, Ministerul Justiției va conveni, în cel mai scurt timp, un Plan de acțiuni.

Fonduri alocate exercițiilor 2021-2023 Ministrul a indicat că, deși puterile în Justiție sunt transferate Guvernului Insulelor Canare, „lucim foarte intens când vine vorba de distribuirea și gestionarea fondurilor Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență, cu o dotare pentru Ministerul de milioane de euro”.

În raportat la elementul din Dintre aceste fonduri, o primă aproximare a sumei totale estimate a fondurilor alocate Insulelor Canare se ridică la 25.159.33 euro pentru anii de 2022 la 2030.

În cursul anului 2021, comunitatea autonomă a primit transferuri de credit în valoare de 10.079.462 euro. În ceea ce privește anii 600 și 2023, este de așteptat să primească, într-o primă aproximare, 00.079.509 euro.

Obiectivul este de a continua derularea Planului Justiție 2030 care include proiecte de țară și inițiative regionale pentru dezvoltarea proiectelor de transformare finanțate din fonduri europene Next Generation.

În ceea ce privește prima distribuție a anului 2021, Canarias și-a propus achiziția 400 echipamente portabile și accesoriile acestuia necesare pentru a constitui poziția de utilizator unic pentru o valoare de 522. euro; precum și echipamente pentru săli de auz cu camere, microfoane, ecrane și alt material tehnologic în valoare de 462.00 euro; pe lângă implementarea unei platforme pentru audieri judiciare la distanță pentru o valoare de 079.509 euro.

Vizită la Los Llanos de Aridane și Primăria El Paso În timpul vizitei sale la La Palma, ministrul Justiției s-a întâlnit cu autoritățile judiciare și avocații Administrației de Justiție din instanțele din Los Llanos de Aridane. La întâlnire, Llop a putut să mulțumească personalului pentru efortul depus în ultimele luni, și a aflat despre situația instanțelor de judecată, după erupția vulcanului Cumbre Vieja.

Ministrul s-a referit la implementarea de noi tehnologii în instanțele de judecată, „care a permis ca, în timpul erupției vulcanice, audierile sau marcajele practic nu au trebuit să fie suspendate, iar inculpații au putut urmări o procesare normală a afacerilor”.

Llop a vizitat și Primăria El Paso, unde a avut o întâlnire cu viceprimarul, Ángeles Fernández; precum și cu reprezentanții Asociației Organizațiilor Producătorilor de Banane din Insulele Canare (Asprocan) și ai Registrului Proprietății din Santa Cruz de la Palma.

Concret, Llop le-a cerut reprezentanților Asprocan să transmită propunerile și sugestiile pe care le consideră adecvate, în legătură cu proprietatea efectivă, pe care un grup de lucru de profesioniști le realizează în cadrul Ministerului Justiției, cu scopul de a oferi un răspuns optim la cetățeni și fermieri afectați de erupția vulcanului.

Premiul Asociației Notariale din Insulele Canare Pe de altă parte, Ministrul Justiției a primit medalia de onoare de la Colegiul Notarial din Insulele Canare, în modalitatea sa de encomienda. La ceremonie, Llop a declarat că primește această distincție „cu emoție, satisfacție și un mare simț al responsabilității”.

Ministrul Justiției a lansat un mesaj în care a transmis „angajamentul Guvernului Spaniei față de oamenii din Insulele Canare” și a indicat că „suntem conștienți de numeroasele nevoi lăsate de erupția vulcanului, dar aici vă vom fi alături, așa că că aveți o recuperare corectă”.

În cele din urmă, ministrul a vizitat „solul zero” al vulcanului, împreună cu autoritățile locale și regionale, unde a putut să vadă, din prima mână, consecințele pe care fluxurile de lavă le-au avut în vecinătatea Cumbre Vieja.

Ministrul Justiției a fost însoțit de secretarul general pentru inovare și calitate al Serviciului Public de Justiție, Manuel Olmedo.

Sursa: Guvernul Spaniei – 2030 Llop values rolul de a nu berbeci, registratori și operatori legali din La Palma