Islanda a anuntat ca deschide total piata muncii pentru romani, de la 1 ianuarie 2012. Ministerul Afacerilor Externe din Romania a salutat aceasta decizie a executivului islandez care „reprezinta, totodata, un factor favorizant in consolidarea relatiilor economice romano-islandeze si un element de sustinere a comunitatii romanesti din Islanda„.

Romania a intrat in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, data de la care toate celelalte state membre au avut dreptul sa aplice restrictii privind accesul pe piata muncii pentru romani si bulgari. La ora actuala, 11 state membre ale Uniunii Europene continua sa mentina restrictiile pentru romani, printre acestea numarandu-se si Spania, care le-a reactivat la 22 iulie dupa ce le suspendase la finalul anului 2009.

Toate statele membre UE au dreptul sa applice restrictii noilor membri pe o perioada maxima de 7 ani. Incepand de la 1 ianuarie 2014 romanii vor avea dreptul sa munceasca oriunde in Uniunea Europeana si vor concura pe aceeasi pozitie cu ceilalti cetateni europeni.

Ambasada Romaniei la Copenhaga/Danemarca aduce la cunostinta cetatenilor romani care intentioneaza sa se deplaseze in Islanda pentru a lucra in aceasta tara, sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:

– sa pregateasca atent deplasarea in acest scop, sa se informeze cu privire la destinatia spre care se indreapta si sa dispuna de fonduri suficiente pentru situatii neprevazute;

– sa aiba asigurate biletele de calatorie pentru intoarcerea in tara in eventualitatea in care nu vor reusi sa gaseasca un loc de munca, precum si mijloace minime de intretinere pe durata sederii in tara de destinatie;

– sa dispuna de informatii exacte privind firmele angajatoare, conditiile de angajare, precum si modalitatile de cazare;

– sa evite intermediarii si sa se adreseze, inainte de a pleca din tara, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale din Romania sau Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), institutie abilitata sa ofere informatii detaliate privind conditiile de lucru din statele membre UE, precum si elemente referitoare la regimul de securitate sociala aplicabil in acestea; coordonatele de contact sunt:

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

Adresa: str. Dem.I.Dobrescu nr.2-4, Sectorul 1, Bucuresti, Romania

Tel : +40 21 313.62.67; +40 21 315.85.56

E-mail: relatiicupublicul@mmuncii.ro

Website : http://www.mmuncii.ro

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca

Adresa : str. Avalansei, nr.20-22, sector 4, Bucuresti, Romania

Tel/Fax: +40 21 303.98.39

E-mail: mass.media@anofm.ro

Website: http://www.anofm.ro