Secretarul pentru Politică Lingvistică, Francesc Xavier Vila, va participa marți viitoare, 206 la prezentarea Planului Național Pactul pentru Limbă care va avea loc la L’Hospitalet de Llobregat, la Centrul Cultural Tecla Sala, la 30. ore. Scopul acestei prezentări va fi de a reflecta asupra situației catalane și de a face propuneri de îmbunătățire care să fie încorporate în Pact. La eveniment va lua parte și primarul municipiului Hospitalet, Núria Marín.

La eveniment a fost invitată și persoane legate de diverse domenii (economie, administrație, ospitalitate, cultură…) și cetățenii în general își aduc contribuțiile.

„Societatea evoluează foarte rapid, și trebuie să reevaluăm rolul limbajului în contextul nostru actual pentru a pune bazele rolului pe care îl va juca în viitor”, a explicat în mai multe rânduri secretarul pentru Politică lingvistică. Intenția acestor evenimente este de a prezenta raportul experților care au dat aprobarea Pactului, iar apoi de a discuta despre starea catalană cu locuitorii din zonă.

După cum a explicat ministrul Culturii, Natàlia Garriga, la primul eveniment de această natură, care a avut loc în februarie la Vic, ” voi sunteți cei care cunoașteți cel mai bine dinamica mediului dvs. și sunteți cei care lucrați pe stradă cu cetățenii în fiecare zi.De aceea, vă vom fi recunoscători pentru toată colaborarea dvs. atunci când va fi vorba de răspândirea acestei dezbateri constructive despre limbă în spațiile tale”. În fine, propunerile rezultate în urma acestor dezbateri publice pot fi postate pe site-ul pacteperlallengua.gencat.cat

Procesul participativ al Pactului Naţional pentru Limba nu se oprește

Din februarie până în iulie, procesul participativ este coloana vertebrală a sesiunilor de prezentare teritorială care au loc în locuri precum Badalona, ​​​​Barcelona, ​​Cornellà de Llobregat, Girona, Reus, Lleida, Manresa, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sort, Tarragona, Terrassa, Tortosa și Vilafranca del Astfel, pe parcursul acestor luni, Secretariatul de Politică Limbă și Comisia Tehnică de Politică Limbă organizează, împreună cu instituții precum Consorțiul pentru Normalizare Lingvistică și entități din diverse sectoare, activități pentru a prezenta provocările catalane, pentru a reflecta asupra situației e limba și colectați sugestii de îmbunătățire. În plus, toată lumea va putea colabora prin web pacteperlallengua.gencat.cat ) . Este de așteptat ca în toamna acestui an să se ajungă la un acord în cadrul grupului de lucru pentru Pactul Național pentru Limbă. Acest proces ar trebui să ducă la semnarea, în decembrie, a unui document care va sta la baza viitorului plan multianual de politică lingvistică

. Un cadru sociolingvistic egalitar pentru limba catalană

În februarie anul trecut, a fost prezentat raportul academic privind situația limbii . condus de șapte cadre universitare din diferite universități catalane și Institut d’Estudis Catalans. Echipa care a pregătit raportul a fost coordonată de Isidor Marí și Miquel Àngel Pradilla, membri ai Institut d’Estudis Catalans. Ceilalți membri care au participat au fost Avel·lí Flors-Mas și Eva Pons de la Universitatea din Barcelona, ​​​​Maria Corominas de la Universitatea Autonomă din Barcelona, ​​​​Natxo Sorolla de la Universitatea Rovira i Virgili și Maite Melero de la Barcelona. Centrul de Supercomputing și Universitatea Pompeu Fabra.

Studiul răspunde ordinului derivat dintr-o rezoluție a Parlamentului Cataloniei care în septembrie din 2021 a îndemnat Guvernul să promoveze un pact național pentru limba catalană și să comandă o cercetare universitară pentru a face un diagnostic privind cunoașterea și utilizările limbii catalane în diferite domenii sociale, precum educațional, universitar , judiciară sau comercială.

Documentul prezentat oferă o evaluare obiectivă a situației sociolingvistice și juridice a limbii catalane, axată pe Catalonia, în cadrul multilingvisticii. contextul societăţii noastre şi în legătură cu factorii interni şi externi care influenţează evoluţia acesteia. Textul stă la baza dezbaterii parlamentare și publice privind dificultățile actuale ale limbii catalane și modalitățile ideale de depășire a acestora. În plus, include o serie de acțiuni posibile, de la diferite niveluri și în diverse domenii, în principal din inițiativele adoptate de instituțiile și societatea din Catalonia, dar cu posibilitatea de a influența toate aspectele mai largi care condiționează viitorul și egalitatea noastră. comunitatea lingvistică.

Raportul prezintă datele privind situația catalanii în diferite domenii de incidență deosebită pentru accesul la cunoașterea și utilizarea limbilor oficiale precum precum educația, piața, comunicarea, cultura și petrecerea timpului liber, în care nivelul de prezență a limbii catalane este inegal

Obiectivele Pactul Național pentru Limbă

Obiectivele Pactului Național pentru Limbă sunt creșterea nivelurilor de cunoaștere colectivă a limbii; să fie cât mai ușor de utilizat în toate sectoarele, acordând o atenție deosebită zonelor cele mai relevante în care are cea mai mică prezență, precum și promovând adoptarea catalanei în rândul persoanelor care nu o au ca limbă de pornire. Pentru a realiza acest lucru, se pleacă de la diagnosticarea situației actuale a limbii catalane și de la dezbaterea și acordul care trebuie să permită proiectarea și realizarea unei politici lingvistice mai transversale, mai participative și consensuale cu forțele politice, organizațiile, entitățile și, în general, cu întreaga populație.

Sursa: L’Hospitalet de Llobregat va găzdui marțea viitoare evenimentul Pactului Național pentru Limbă privind viitorul catalanului