Cati dintre locuitorii orasului Castellon nu au trecut cel putin o data pe langa vestitul „om de fier” din sensul giratoriu de pe Avenida Lledo, intrebandu-se ce semnificatie are oare statuia acestui urias cu un bolovan in maini?

Gigantul mitologic se numeste Tombatossals si pe seama sa circula o multime de legende, multe dintre ele legate de sarbatoarea Magdalenelor, Zilele Orasului. Se spune ca Tombatossals era un urias bun care, cu ajutorul prietenilor sai, a ajutat si la intemeierea orasului Castellon.

Pornind de la romanul „Tombatossals”, scris de autorul castellonez Josep Pasqual Tirado, regizorul Pedro Rico a realizat primul film de animatie despre acest personaj si legendele tesute in jurul sau. Filmul de desene animate „Gigantes. La leyenda de Tombatossals” dureaza 85 de minute, a costat patru milioane de euro si a fost elaborat in 4 ani si jumatate, in prezent fiind gata de prezentare in Statele Unite, Canada, Austria, Germania, Elvetia si America de Sud. Se preconizeaza ca, in aceasta vara, filmul animat sa poata fi vizionat si in cinematografele spaniole.