Dupa mai multe luni de dezbateri polemice pe marginea normelor privind combaterea descarcarilor ilegale de pe internet, care sunt incluse in Legea Economiei Sustenabile, cunoscuta lege Sinde, dupa numele ministrului Culturii, a fost aprobata.

Plenul Congresului Deputatilor a aprobat legea cu 323 de voturi ale PSOE, PP, CiU si 19 impotriva ale PNV, ERC, BNG, ICV, UPyD y CC, si cu o abtinere.

Legea a fost respinsa in 21 decembrie de aceeasi camera, dar a fost „salvata” in Senat dupa incheierea unui pact intre Guvern, PP si CiU, care intareste garantiile legale privind procedura de inchidere a paginilor web care ofera descarcari ilegale, de softuri, muzica si filme piratate.

Dupa ce va fi publicata in Buletinul Oficial al Statului, Ministerul Culturii va initia derularea normativa a legii antipiraterie, care ar putea fi pusa in aplicare incepand cu aceasta vara.
Ministrul de Cultura, Angeles GonzAlez-Sinde, a calificat aprobarea legii drept „o mare veste nu doar pentru cultura, ci pentru toti cetatenii”, care trebuie sa aiba un mesaj linistitor pentru utilizatori, creatori si pentru toti cei care apara cultura.