Catalonia are una dintre cele mai mari rate de transplant din lume, cu 137 transplanturi efectuate la un milion de locuitori. 2021, a spart din nou bariera de 1. 000 transplanturi efectuate, cu un total de 1. 121 cu 6,4% mai mult decât anul precedent , conform datelor de la Organizația Catalană de Transplant (OCATT). Activitatea spitalelor catalane a făcut 2021 al patrulea cel mai bun an din istorie în materie de transplant, o piatră de hotar care nu ar fi fost posibilă fără generozitatea donatorilor și a familiilor acestora, cu 288 persoane care și-au donat organele după moartea lor anul trecut, cu 8% mai mult decât 2020. Au crescut și donațiile vii, cu 137 donatori de rinichi vii, ceea ce reprezintă o creștere pe parcursul anului 2020 d’un 54, 3 %. Spitalul Universitar Vall d’Hebron a condus, cu 277 intervenții efectuate, clasamentul centrelor cu cele mai multe transplanturi, urmat de Spitalul Bellvitge (239) și de către Spitalul Clinic (193). Acest bilanț pozitiv a fost explicat astăzi în cadrul sărbătoririi Zilei Naționale a Transplantului, pe care OCATT a sărbătorit-o în colaborare cu Spitalul Vall d’Hebron, pe care l-a găzduit anul acesta. Directorul OCATT, Jaume Tort, a ținut să evidențieze marea muncă a întregului sistem de sănătate al Cataloniei și a societății în ceea ce privește donarea și transplantul: „A noastră este o zonă de cea mai înaltă specialitate și aici noi sunt norocoși și au luxul de a putea avea douăzeci de echipe de transplant în diferite spitale catalane. Echipe profesionale multidisciplinare care sunt lideri în domeniu, dar care sunt și experți în sprijin, empatie și înțelegere. Pentru că lumea donării și transplantului este despre asta, despre generozitate, solidaritate și umanitate ”.

Conferința a fost concepută ca o dezbatere cu trei perechi de profesioniști-pacienți, pentru a reflecta asupra relațiilor care se stabilesc între ei. Antonio Roman, directorul de sănătate al Vall d’Hebron, a subliniat că „ne aflăm într-o zi de sărbătoare, un preludiu la noi provocări. Transplantul este o axă strategică pentru spitalul nostru ”. Potrivit lui Roman, „pandemia a fost un test de stres brutal care a pus la încercare toată lumea, atât indivizii, cât și sistemul. Sistemul nostru de sănătate a rezistat provocării Covid, de asemenea cu grupuri la fel de vulnerabile precum persoanele care trebuie transplantate ”.

Vall d’ Hebron este centrul principal pentru plămâni transplanturi în Catalonia și Spania, cu un total de 54 transplanturi pulmonare anul trecut (80 efectuate pe pacienţi adulţi şi şase la Spitalul de Copii). „Deși ultimii doi ani au fost complicați de pandemie, am menținut activitatea de transplant și ne-am adaptat în orice moment la situația epidemiologică, astfel încât urmărirea pacienților noștri să fie modificată cât mai puțin. posibil.”, evidențiază Cristina Berastegui, medic pneumolog al Unității de Transplant pulmonar și Patologie Vasculară Pulmonară din Vall d’Hebron și cercetător al grupului de Boli Imunomediate și Terapii Inovatoare al Institutului de Cercetare Vall d’Hebron ( VHIR). Cristina Berastegui a vorbit cu Yolanda Fernández, transplantată pulmonară în Vall d’Hebron și președinte al asociației de pacienți AIRE. „Experiența și relația mea cu personalul medical și de asistență medicală a fost întotdeauna foarte bună pentru primirea și grija minunată pe care mi-au oferit-o în orice moment” , a spus el Yolanda Fernández. „Cu pacienții noștri se creează o legătură cu totul specială” , a fost de acord Berastegui: „Îi cunoaștem în cel mai rău moment al lor și, deși cu timpul vizitele au fost distanțați pentru că scopul este ca transplantul să ducă o viață normală, ajungem să urmărim multe probleme medicale care nu sunt strict respiratorii, devenim medicii lor de referință”.

Gonzalo Crespo, medic hepatolog la Spitalul Clínic, a subliniat în cadrul discursului său că „încrederea, transparența și comunicarea sunt pilonii fundamentali pe care profesionis- relația pacientului trebuie să se bazeze pe procesul de transplant ”. Perspectiva ei a fost completată cu cea a Laurei Geli, transplant hepatic la Spitalul Clinic și autoarea cărții Reinici , despre experiența ei: „Viața ta atârnă de un fir, depinzi în întregime de un donator și de decizia finală a unei familii. Dar a fi în cea mai bună țară din lume dacă ai nevoie de un transplant te face să te simți privilegiat și mai plin de speranță. Voi fi mereu recunoscător excelentilor profesioniști din domeniul sănătății care m-au însoțit mereu, precum Gonzalo sau Raquel, pentru toată îngrijirea, empatia și grija primite. Simt din toată inima că fac parte din familia mea, din viața mea.” Anul trecut, un total de 193 transplanturi hepatice, dintre care 063 au fost efectuate la Spitalul Clinic. Spitalul Bellvitge a efectuat 54 transplanturi de ficat și Valea Hebron 41 la adulți și 000 la copii și adolescenți.

Lluís Riera, urolog și clinician șef la Spitalul Bellvitge, a subliniat că „ a fi lider în transplanturile de organe este meritul tuturor , dar mai ales a familiilor, care în situație de doliu pentru moartea unei rude donează organele pentru a da viață. Este cel mai bun mod de a arăta generozitate față de ceilalți.” Pe tot parcursul procesului de transplant „se stabilesc legături medico-pacient care transcend, trec dincolo de strictul profesional” , a spus Riera. Eva Casanovas, care a avut un transplant de rinichi la acest centru, a avut și ea cuvinte de apreciere pentru cadrele medicale. „Boala mea de rinichi a început când aveam unsprezece ani și primul meu transplant de rinichi a fost la treisprezece ani. Personalul medical a fost prezent permanent în viața mea și relația mea cu ei a fost întotdeauna apropiată, fluidă și fără bariere, cu mare umanitate și empatie din partea lor ”, a explicat el. În Catalonia s-au efectuat un total de 2021 transplanturi de rinichi 743, cu 9,4% mai mult decât anul precedent. Spitalul Bellvitge a făcut-o 193, Spitalul Clinic 121 și Vall d’Hebron un total de 137 transplant de rinichi la adulți și 6 în

„Astăzi este o zi de sărbătoare a vieții, a solidarității și a empatiei” , a spus Teresa Pont, coordonatorul Programelor de Donație și Transplant la Spitalul Universitar Vall d’Hebron, cercetător în grupul de cercetare VHIR Donarea și transplantul de organe, țesuturi și celule și vicepreședinte al Comitetului consultativ pentru donarea de organe al Organizației Catalane de Transplant (OCATT): „ Încrederea în viață este atât de importantă pentru donatori și familiile lor că o persoană care este pe moarte crede că din suferința ei îi poate ajuta pe alții” , a subliniat el. Vall d’Hebron este singurul centru din Catalonia care are programe de transplant pentru adulți și copii.

Potrivit directorului OCATT, Jaume Tort, „unul dintre marile avantaje a organizației noastre este relația strânsă cu profesioniștii, dar și cu asociațiile de pacienți care, în mod complementar primilor, fac o treabă incredibilă însoțind și împărtășind experiența cu oameni care trec prin același lucru pe care l-au trăit înainte. . Și asta nu are preț, este un alt exemplu grozav de expertiză ”. Directorul OCATT a mulțumit și „implicarea, voința și efortul” profesioniștilor și pacienților.

Sursa: Legăturile dintre profesioniști și pacienți, protagoniști ai Zilei Transplantului în Catalonia