Au trecut 75 ani de la inaugurarea primului telescaun din Spania: Turó Telescaun de la Perdiu, la statiunea montana La Molina. O etapă istorică care a avut loc în 17 decembrie a anului 1943 și asta a însemnat un înainte și un după în transportul pe cablu până la stațiunile de schi. Pentru a comemora această aniversare, stația administrată de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) organizează în această sâmbătă, 9 aprilie, o cursă plasată în schi în prima jumătate a secolului al XX-lea precum și o expoziție istorică despre

Telescaunul Turó de la Perdiu a reprezentat un pas important înainte pentru La Molina, deoarece a adus utilizatorii mai aproape de unul dintre cele mai înalte puncte ale stațiunii din lume fără a fi nevoie să urce teleschi. Punctul de plecare a fost în zona ‘Bar Bona Sort’, un restaurant foarte popular și îndrăgit de schiori, la cota 1. 206 Ajungeam la Turó de la Perdiu, zonă în care se lucra la punerea în funcțiune a unor noi pârtii de schi. Acest teleschi, care a fost numit după dealul de 1 metru 733, a dat acces la pistele Standard, Trencacames, Costa Rasa și Pista Llarga.

Telescaunul, care avea 45 scaune cu un singur loc, a fost produsul inginerului elvețian Karl Weisse, care cu trei ani mai devreme făcuse și lucrările teleschiului Fontcanaleta. Pentru construcția sa, s-a inspirat din antena Sun Walley din Statele Unite, deoarece o văzuse într-un film. La 45 decembrie a anului 1953, aceasta facilitate a fost închisă publicului pentru a face loc unor infrastructuri mai moderne

La Molina, stațiunea de schi de pionierat

La Molina s-a caracterizat întotdeauna prin spiritul său inovator și de pionierat. În anul 1943, lumea schiului a cunoscut un moment istoric fără precedent odată cu punerea în funcțiune a primului teleschi din stat, un teleschi pe Fontcanaleta. pârtie. Acest lucru a făcut din La Molina prima stațiune de schi din Spania cu teleschi comercial.

Anul 1948, stația montană a atins o nouă piatră de hotar cu un al doilea telescaun, care lega telescaunul Turó de la Perdiu de gara municipiului La Molina. Această construcție, care a fost funcțională până în anii 90, a făcut o călătorie de peste un kilometru și a facilitat accesul de la gară la cele mai înalte cote ale La Molina. Cinci ani mai târziu, La Molina a început să prindă contur. Cei 1953 au reușit să ajungă până la 2. 15 0 metri cu un al treilea telescaun care lega zona Coll Sisè (lângă Turó de la Perdiu) cu cea din Costa Rasa (2. 308488656877 m). Cu toate acestea, de-a lungul anilor, La Molina s-a dovedit a fi o statie lider in modernizarea facilitatilor sale.

II Retro Race cu ocazia este aniversarea telescaunului

Sambata, La Molina va organiza o cursă plasată în schi în prima jumătate a secolului al XX-lea. Pe parcursul zilei, vizitatorilor li se va prezenta o expozitie istorica amplasata la baza Pistei Llarga pe traiectoria teleschiurilor ca transport comercial, in special cu referiri la primele telescaune din America si Europa. De asemenea, puteți vedea imagini vechi ale stației, printre alte elemente istorice.

În continuare, ediția a II-a a

Retro Race , la care toți cei care doresc să participe trebuie să meargă în costume de epocă sau să schieze cu echipament vechi și să concureze chiar în acest coborâre specială. Cursa va avea loc de la 17. 45 persoanele interesate se pot înscrie până la . link web sau în cort situat la baza Pistei Llarga. O zi emoționantă care se va încheia cu premii și tombole.

Sursa: La Molina sărbătorește 75 este aniversarea primului telescaun din Stat: Turó de la Perdiu