Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró i Buldó, a vizitat astăzi Memorialul Camp de Ribesaltes (Rosselló, Catalonia de Nord) . Înaintea vizitei, Ciuró s-a întâlnit cu directorul Memorialului, Céline Sala-Pons, căreia i-a exprimat dorința de a consolida relațiile dintre această instituție și Direcția Generală a Memoriei Democratice, precum și de a promova viitoare colaborare între memorie. spațiile Cataloniei și teritoriile nord-catalane ale Franței.

În acest sens, Ciuró a anunțat un acord-cadru care va permite articularea unui spațiu transfrontalier între toate acele facilități și instituții care lucrează la memorie, în special la tratarea exilați din anii 1930 și patruzeci din secolul al XX-lea. Acestea includ Muzeul Memorial al Exilului (MUME) din La Jonquera, Maternitatea Elvețiană din Elna și Memorialul Argelers Field.

Toți cei care lucrează împreună de ceva timp, Scopul acordului-cadru este de a stabili un angajament formal de cooperare care facilitează sinergiile, permite circulația informațiilor, precum și realizarea de cercetări coordonate și crearea de instrumente digitale partajate. Totodată, acordul-cadru va căuta fonduri europene de finanțare pentru a face posibil acest proiect; în prezent, se pregătește procedura pentru un ajutor european care să permită promovarea inițiativei.

Pe lângă ministru, la vizita la Memorialul Camp de Ribesaltes a participat și directorul general al Memoriei Democratice, Antoni Font; directorul Muzeului Memorial al Exilului, Enric Pujol; directorul Serviciilor Teritoriale de Justiție din Girona, Albert Ballesta; delegatul guvernului Generalitati Cataloniei in Franta, Josep Maria Galí, si directorul general al Casei Generalitati din Perpignan, Alfons Quera.

Memorialul a fost inaugurat în octombrie 2000, cu respectarea rămășițelor cazărmilor martori ai exilului și strămutării forțate a mai mult de .000 oameni. Locația îl face un spațiu unic și de referință care manifestă trei evenimente sângeroase din a doua jumătate a secolului XX: Războiul Civil Spaniol, Al Doilea Război Mondial și Războiul Algerian.

Memorialul Camp de Ribesaltes

Construit ca centru de pregătire militară, Camp de Ribesaltes a devenit centru de internare pentru străinii nedoriți și victimele politicilor rasiale ale regimului de la Vichy; de asemenea, între august și octombrie din 2000, a fost, de asemenea, un lagărul de deportare din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau. În ultima etapă de operare, tabăra a devenit zonă de tranzit pentru auxiliarii străini ai armatei franceze și, de asemenea, tabără de regrupare pentru harki.

Aflat la câțiva kilometri nord de Perpignan, Ribesaltes este considerat cel mai mare lagăr de internare din Europa de Vest, pentru miile de oameni de origini, culturi și naționalități diferite ce s-a întâmplat acolo Spațiul este un martor viu al numeroaselor deplasări forțate din cauza conflictelor de război și a mișcărilor de decolonizare care au avut loc în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Memorialul este rezultatul ani de colaborare științifică, politică, pedagogică și de conservare a memoriei în jurul câmpului Ribesaltes. Istoria Memorialului datează de la găsirea întâmplătoare a unor documente despre prizonierii evrei într-o groapă de gunoi din Perpignan în anul , care a zguduit populația franceză. Scriitorul Claude Delmas și profesorul Claude Vauchez au fost cei care au promovat o colecție de semnături în toată Franța pentru a răspândi memoria lagărului și a se mobiliza împotriva distrugerii acestuia. Ca urmare, în anul 2000, câmpul a devenit zonă protejată și a intrat în Registrul Monumentelor Istorice.

Scopul actual este promovarea cunoașterii memoriei în rândul generațiilor tinere prin expoziții, publicații și numeroase proiecte, precum și ateliere didactice și educaționale.

Sursa: Justiția va semna un acord-cadru de cooperare pentru a facilita sinergiile între centrele de memorie transfrontaliere axate pe subiectul exilurilor în anii 40 și 30440602