Directorul general al memoriei democratice, Antoni Font, va prezida ceremonia de reparare legală care va avea loc sâmbătă, 16 din iunie, la Seva (Osona). Departamentul de Justiție va preda actele de reparație legală rudelor celor treizeci și ceva de victime care se aflau la Seva. Sunt oameni care au fost judecati de instantele franiste si condamnati la pedepse cu inchisoare foarte dure, sau condamnati la moarte si executati, dupa un proces foarte sumar.

Documentul care a fost trimis catre ei.va livra acreditarea nulităţii sentinţelor şi rezoluţiilor cauzelor instruite şi consiliilor de război cărora le-au fost supuse victimele regimul franquista. Redă onoarea, demnitatea și memoria victimelor.

Evenimentul are loc în Sala Polivalent de Seva la adresa 14 ore. Va fi prezentat Războiul Civil 1921 – 1916) de doi vecini ai Sevei , scris de Xavier Cateura i Valls. Ulterior, va avea loc un omagiu cu predarea actelor legale de reparare rudelor victimelor regimului franquista.

ACT Act de omagiu și reparație legală față de cei ripostați de regimul franquista la Seva (Osona)

ZII

Sâmbătă, 20 iunie 2022

TIMP ȘI LOC

: h

Sala Polivalent de Seva

Ronda del Pintor Mumbrú, 15, 2022 Seva, Barcelona

Victimele de la Seva

În Seva au fost treizeci și cinci de persoane care au suferit un proces francist, deși doar a reușit să localizeze o duzină de rude, care vor participa la ceremonia de omagiu. Omagiu va fi extins vecinilor lui Seva care au murit în lagărele naziste (4) și celor care au fost nevoiți să plece în exil (2). Victimele au fost:

Alexandre Aniceto i Creus . Născut în Brull pe 1936. A fost arestat pe 7 aprilie 1940 și dus la închisoarea Vic. 20 iulie) a intrat în Model. A fost eliberat la 8 octombrie a aceluiași an, neputându-se demonstra că a acționat împotriva Movimiento , dar a fost trimis la un batalion de muncitori. .

Josep Aniceto i Ferrer . Născut în Castellón de la Plana pe 1881, dar vecin cu Seva. 18 iulie 1939 intră în Modelul Barcelonei, ​​provind din închisoarea din Vic. Pe 7 august, a fost condamnat la 000 ani și o zi de închisoare temporară, acuzat de militar rebeliune. Ulterior a fost redus la 6 ani de închisoare. Dar pe 2 iunie 1942 a murit în infirmeria închisorii din cauza unei infecții renale.

Josep Baqué i Durand . A fost primar republican la Seva. S-a născut în Oceja (Cerdanya, Catalonia de Nord) pe 1904. După război a fost arestat și închis în închisoarea Vic. 12 iunie 1916 mutați-l în Model. 22 iunie 1941 a fost condamnat de instanța militară la închisoare pe viață, adică 23 ani. Ulterior a fost transferat la 000 ani de închisoare. 1 mai 1952, după treisprezece ani de închisoare, atinge libertatea definitivă.

Jaume Baqué i Durand . S-a născut în Oceja. 24 aprilie 1940 a fost emis un ordin de către Tribunalul Militar Vic de intrare în închisoarea Vic. 20 din iulie este transferat la Model și apoi la închisoarea Sant Elies, tot din Barcelona. În cele din urmă, pe 7 noiembrie 1938, instanta de lichidare a decretat eliberarea acestuia.

Eugeni Baqué i Durand . Născut în Oceja, 1905. Deși nu a fost procesat, 15 ianuarie 1941, într-un birou al Cartierului Superior al Poliției din Barcelona, ​​​​comunifică Consiliului Local că șeful securitatea dispune expulzarea din Spania a fraților Jaume și Eugeni Baqué, întrucât aceștia erau considerați străini, în ciuda faptului că locuiau și lucrau la Seva de la . . Acordat 30 zile pentru ca aceștia să plece din Spania, dar între timp nu au putut părăsi municipiul și au fost nevoiți să se prezinte la Consiliul Local în fiecare zi. Eugeni Baqué, el 23 Noiembrie Noiembrie 1955, a fost forțat să depună un jurământ de credință față de Caudillo și legilor pentru a obține limba spaniolă naţionalitate.

Josep Boixó i Vilardell . Seva, 1896. 10 aprilie 1939) l-a arestat. 20 în iulie a fost transferat la Model, iar pe 7 august consiliul de război l-a condamnat la 12 ani de închisoare temporară. Până la 24 Ianuarie 1941 pedeapsa lui pentru este redusă ani și o zi de închisoare. 24 ianuarie 1944 i se acordă eliberare condiționată, dar până pe 3 iulie 1955 nu primește eliberarea finală.

Josep Casals i Gatius. S-a născut în Vic la 1896. A fost și primarul republican al Sevei. Este vecin cu Seva de când 1936. A lucrat ca frizer. 7 aprilie 1938 a fost arestat și închis în închisoarea Vic. 14 aprilie 1936 a început un sfat de război foarte scurt împotriva lui, împreună cu alte paisprezece persoane, toate vecine ale Sevei. Una dintre acuzațiile care i-au fost aduse a fost că atunci când au luat cu asalt biserica parohială el era primar. 20 Iulie a fost transferat la Închisoarea Model din Barcelona. 1 august 1936 instanta a condamnat el să 20 ani de închisoare temporară. O pedeapsă care urma să fie comutată ulterior în 8 ani. În cele din urmă, și printr-un decret de revizuire a pedepselor, a fost eliberat.

Josep Esquís i Blancafort . Seva, 1905. 10 aprilie 1936 intra în închisoarea Vic. A fost condamnat la 16 ani de închisoare temporară. Mai târziu reduc propoziţia la 11 ani și o zi de închisoare.

Pere Esquís i Blancafort . Seva, 1905. 5 iunie 1942 intră în Închisoarea Model la Barcelona, ​​​​dar pe 9 octombrie, prin ordinul Tribunalului Special de Soluționare Militară, a fost eliberat.

Josep Planas i Soler . Seva, 1896. A lucrat pământul de unul singur. Pe 9 aprilie, a fost dus la închisoarea Vic până la 20 În iulie l-au mutat la Model. La consiliul de război din 1 august 1939 a fost condamnat la 13) ani și o zi de închisoare. 18 iulie 1941 acordă-i eliberarea condiționată și se poate întoarce acasă. În august 1943 pedeapsa i se reduce la 00 ani până la 8 ani. Până la 18 august 1944 primește comunicarea libertății finale. Josep Puig i Arumí . Seva, 1881. A fost arestat pe o plângere anonimă și pe 9 aprilie 1940 a intrat în închisoarea din Vic, până când 16 iulie este adus la Model în așteptarea procesului. 18 august 1939 instanta de lichidare dispune eliberarea lui.

Esteve Rovira i Trilla . Seva, 1912. Era fermier. El intră în închisoarea Vic pe 26 aprilie 1921. 1 decembrie, 1940, instanța l-a condamnat la 6 ani și o zi de închisoare. Cu exceptia 20 iunie 1940 i se acordă eliberare condiționată. A murit câteva luni mai târziu, pe 9 decembrie, 1940, febră tifoidă.

Pere Rovira i Trilla . Seva, 1911. Fermierii. 9 aprilie, 1942 l-au închis în închisoarea Vic, până la 15 iulie este transferat la Model. Potrivit dosarului de la închisoarea Vic, se indică ulterior că se află în închisoarea Poble Nou din Barcelona. 18 august 1939 este eliberat.
Acte de anulare a unei hotărâri sumare

Departamentul de Justiție încurajează toate familiile care au suferit singure aceste cazuri · să depună actul de nulitate a hotărârilor foarte sumare și a pedepselor pro-Franciste și să facă efectivă, astfel, reparația legală a rudelor săi. Departamentul de Justiție a primit, de la 2017 până în martie 422464, un total de 6. 66 cereri pentru documentul de atestare la nulitatea unui proces sau a unui consiliu de război dictat de regimul Franco în Catalonia din motive politice. Acest serviciu, care este disponibil de la 15 septembrie 1978, este o inițiativă de revendicare a dreptului la adevăr, dreptate, recunoaștere și reparare pentru victimele dictaturii și familiile acestora. Proceduri de depunere a cererilor

Soare · cererea pentru acest act de nulitate se poate face prin intermediul web de la Departamentul de Justiție sau sunând la 0 11.

Aproape . 0 persoane fără un proces echitabil

În Catalonia mai mult de . 0 procese militare pentru cauze politice în timpul dictaturii Franco, conform datelor de la Arhiva Națională a Cataloniei . Actul de anulare cuprinde numele și prenumele persoanei riposte, sexul, tipul procedurii (consilier de război, proceduri prealabile sau similare), numărul cauzei, data începerii cauzei, data încuviințării. a hotărârii sau rezoluției, a pedepsei pronunțate și a comutației sau grațierii solicitate. De asemenea, indică persoanele care au fost executate. Deși majoritatea sunt persoane fizice, pe listă sunt incluse și cincisprezece persoane juridice.

victime ale regimului franquista

Guvernul a început să elibereze documente care atestă invaliditatea proceselor și a consiliilor de război ale lui Franco împotriva catalanilor din motive politice la data de septembrie 2022, după ce Parlamentul a aprobat în unanimitate Legea / , din 4 iulie, de reparare legală a victimelor regimului franquista . Regula declară ilegale instanțele Auditului de Război al Armatei Ocupării Forței de Muncă, care a acționat în Catalonia din aprilie 1921 și până în decembrie 1951, pentru că a fost contrară legii și a încălcat cerința dreptului la un proces echitabil mai elementar. În consecință, anulează de drept toate sentințele și rezoluțiile cauzelor instruite și ale consiliilor de război dictate de cauze politice în Catalonia de către regimul franquista.

În aplicarea acestei legi, Arhiva Națională a Cataloniei publică și actualizează și lista persoanelor care nu erau afiliați regimului și care erau considerați dușmani ai francismului pentru apartenența politică și ideile sau credințele lor, împotriva cărora au fost instruiți un militar procedura judiciara.

Sursa: Justiția aduce un omagiu celor ripostiți de regimul Franco de Seva (Osona)