#Spania – Ministerul Justiției, condus de Pilar Llop, a aprobat un program de acțiuni pentru consolidarea instanțelor de fond specializate în calitatea persoanelor fizice și un altul pentru procurori, astfel încât acestea să efectueze în comun revizuirea hotărârilor privind capacitatea persoanelor fizice.

Revizuirea acestor sentințe este prevăzută de dispoziția tranzitorie 5 din Legea 8/2021, din 2 iunie, care reformează legislația civilă și procesuală pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în exercitarea capacității lor juridice. Scopul acestor programe este de a accelera aceste revizuiri pentru a respecta termenul stabilit legal de 2 septembrie 2024.

Ambele programe au o durată de șase luni și reprezintă o a doua fază a planului care a fost dezvoltat în 2022.

În plus, au fost aprobate și alte măsuri de întărire externă prin comisii de serviciu și detașarea judecătorilor supleanți în instanțe specializate în materie de capacitate, pentru a accelera revizuirea măsurilor.

Sursa: Guvernul Spaniei – Justiția aprobă două programe de acțiune pentru promovarea sprijinului persoanelor cu dizabilități în exercitarea capacității lor juridice