Asociaţia Pro Democraţia şi Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei au depus o contestaţie la Curtea Constituţională, prin care au solicitat anularea decretului Preşedintelui României privind organizarea referendumului, precum şi invalidarea rezultatelor acestuia. Această contestaţie intervine în urma respingerii ca inadmisibilă a cererii de suspendare a respectivului decret de către Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios, şi a fost atacată cu recurs la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie. Potrivit Biroului Electoral Central, participarea la referendumul din 22 noiembrie a fost de 50,88%. Pentru trecerea la un parlament unicameral au votat 77,74% dintre cei care s-au prezentat la urne, iar pentru reducerea numărului de parlamentari, 88,85%.

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat că, deşi la referendum prezenţa anunţată de B.E.C. depăşeşte 50 %, ceea ce înseamnă că referendumul pentru transformarea Parlamentului ar putea fi validat, mai multe ONG-uri l-au contestat, ca fiind neconstituţional. El a explicat că referendumul a fost de fapt un plebiscit, iar Constituţia interzice o astfel de formă de pronunţare a poporului: „Referendumul nu poate în niciun fel să oblige Parlamentul. Referendumul, dacă obligă Parlamentul, nu respectă Constiuţia, pentru că aceasta prevede foarte clar că votul imperativ este interzis”, a explicat Pârvulescu.

ONG-urile care au contestat validarea referendumului au anunţat că sunt hotărâte să meargă până la Curtea  pentru Drepturile Omului, de la Strasbourg.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, imediat după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că va cere Parlamentului să convoace cât mai repede Comisia pentru modificarea Constituţiei, pentru a da curs, cât mai rapid, voinţei poporului.