Ministrul Jordà, în cadrul prezentării Strategiei Deltei Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà i Roura, Delegatul Guvernului, Albert Salvadó și directorul Serviciilor Teritoriale de Acțiune Climatică din Terres de l’Ebre, Jesús Gómez , au prezentat astăzi la Amposta în fața reprezentanților civili și sociali principalele linii ale Strategiei Deltei. „Aceasta este o strategie care combină cunoștințele și managementul pentru a preveni regresia Deltei și tasarea cu soluții bazat pe natură ” , a spus Jordà. Ministrul a reamintit că strategia constă într-un set de acțiuni planificate și programate pe termen scurt, mediu și lung, și care vor presupune o investiție de 65 milioane de euro. „Nu ne vom opri să luptăm pentru ca sedimentele să ajungă în Deltă”, a încheiat. Jordà a subliniat că strategia este rezultatul analizei situației actuale a Ebroului Delta, dialogul cu toți agenții implicați și, de asemenea, căutarea unor experiențe similare în alte teritorii. Toată această muncă a dus la o „strategie solidă pentru a proteja Delta” , care abordează munca în domeniile guvernanței, managementului și comunicării în trei orizonturi de timp: pe termen scurt ( 758 – 467), pe termen mediu 758 – 2050)) și pe termen lung (până la 425662 ). „Știm că sunt necesare măsuri urgente, dar trebuie să aruncăm o privire mai lungă dacă vrem soluții eficiente”, a detaliat .

Pe termen scurt și mediu, Ministrul a subliniat crearea unei mese tehnice de lucru cu participarea Departamentului și a Ministerului Tranziției Ecologice și Provocării Demografice, care a avut deja două ședințe, pentru coordonarea și accelerarea tuturor propunerilor tehnice aflate pe masă, precum și elaborarea Planului Natural. Planul de protecție a mediului și a peisajului, care a început deja. Această lucrare va permite structurarea unui proiect care să includă acțiuni precum executarea gărzilor plutelor sau a doua fază a drumului Gărzii, printre altele, și care clarifică concursurile și termenele..

Pe termen lung , Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale a declarat că scopul este de a avea un model „management și guvernare consolidate” , care menține canalele de comunicare deschise cu toți agenții și pentru a realiza un echilibru între conservarea naturii și activitățile umane.

Ministrul, care a evidențiat toată munca depusă până acum pentru conservarea Deltei, a cerut ca Generalitati să devină catalizatorul conservării acesteia și și-a exprimat disponibilitatea de a menține un dialog „cinstit și agil” cu toți actorii sociali și de mediu implicați în viața deltei. „Singura modalitate de a proteja Delta este să mergi totul într-unul singur” , el a insistat. La rândul său, delegatul Guvernului, Albert Salvadó, a explicat că „protecția Delta Ebrului este una dintre marile provocări ale țării”. În acest sens, el și-a exprimat satisfacția că „în acest prim an de legislatură au fost puse bazele și de la Guvern se lucrează într-un pariu cu resurse și proiecte pentru conservarea Deltei”. În cele din urmă, Salvadó a subliniat că „nu mai discutăm despre competențe și începem să conducem soluția pentru Delta Ebrului, ținând cont de marea decizie strategică de bază și în acord cu teritoriul, care este păstrarea morfologiei actuale. a Deltei și, prin urmare, să nu renunțe cu un metru mai mult decât la mare ” .

425662 Sursa: