Războiul de agresiune brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei durează de aproape șase luni. Și, precum invadatorii de pe câmpurile de luptă din Ucraina, zeloții dezinformatori pro-Kremlin au devenit din ce în ce mai nesăbuiți și mai plini de ură pe câmpurile de luptă ale spațiilor informaționale.

Am mai scris înainte despre modul în care dezinformarea, la limita discursului de ură neîngrădită, a fost folosită pentru a dezumaniza victimele războiului din Ucraina, ceea ce a dus la atrocități reale comise de invadatori la Bucha, Mariupol și Kramatorsk, pentru a numi doar câteva locuri. Insensibilitatea și nepăsarea față de impactul uman al cuvintelor lor este o trăsătură definitorie a trolilor Kremlinului care răspândesc dezinformarea.

Acum, se pare că au pus ochii pe o altă țintă – centrala nucleară Zaporije (ZNPP). Procedând astfel, ei nu țin cont de riscurile de calcul greșit, de escaladare sau de o simplă eroare umană pe care dezinformarea lor le-ar putea facilita.

Aceasta nu este prima dată când mașinăria de manipulare și dezinformare a Kremlinului se folosește de o teamă adânc înrădăcinată și foarte rezonabilă a unui dezastru nuclear pentru a-și promova obiectivele politice și militare în Ucraina. Afirmațiile potrivit cărora Ucraina se pregătește să comită provocări și atacuri teroriste(opens in a new tab), că Ucraina bombardează centrala nucleară Zaporije pentru a declanșa o misiune internațională de menținere a păcii, că SUA are laboratoare secrete în centrala nucleară Zaporije, că Occidentul pregătește o provocare chimică, biologică, radiologică, și nucleară și că Occidentul este responsabil de bombardarea centralei nucleare Zaporije sunt doar câteva dintre cele mai recente exemple de dezinformare pro-Kremlin. Tactica este cunoscută – aducerea cât mai multor acuzații posibile și vedem ce prinde.

Ar putea părea o nebunie fără margini, asemănătoare cu cea a fictivului Dr. Strangelove, să ne jucăm de-a „bomba nucleară” cu lumea și să vedem cine cedează primul. Însă, dacă liderii de la Kremlin nu au niciun fel de scrupule morale în ceea ce privește utilizarea dezinformării cu privire la securitatea alimentară ca armă geopolitică, este posibil ca aceștia să fie la fel de lipsiți de scrupule atunci când vine vorba de a expune lumea la riscul unui dezastru nuclear(opens in a new tab).

Dincolo de dezinformarea care pătrunde în talk-show-urile rusești, în presa scrisă și online, precum și în rețelele de socializare, Kremlinul a stârnit, de asemenea, temeri nucleare la cel mai înalt nivel internațional. Și-a folosit diplomații din cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru a acuza în mod fals Ucraina(opens in a new tab) sau pentru a da vina pe SUA pentru blocarea trimiterii unei misiuni de anchetă(opens in a new tab) a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Niciun discurs internațional privind chestiunile nucleare nu ar fi complet fără bine-cunoscutele laitmotive de dezinformare ale Kremlinului privind controlul armelor, acuzând fără temei NATO de încălcarea Tratatului de neproliferare nucleară (TNP). Dar chiar și experții ruși în controlul armelor știu foarte bine că acordurile de partajare a armelor nucleare ale NATO sunt în deplină conformitate cu TNP(opens in a new tab). Aceste plângeri sunt și mai ipocrite, având în vedere retorica nucleară agresivă a Rusiei(opens in a new tab), care s-a intensificat de la începutul războiului.

Când aveți îndoieli, dați vina pe țările baltice

Promovarea temerilor nucleare și jocurile cu securitatea globală nu au fost singurele îndeletniciri ale dezinformatorilor pro-Kremlin. Aceștia au avut, de asemenea, o săptămână plină în care au vânat spectrul imaginar al nazismului într-una dintre regiunile lor țintă preferate, țările baltice. Cel mai recent impuls pentru a striga „rusofobie!”(opens in a new tab) a venit după ce Letonia, Finlanda, Estonia, Polonia, Lituania, Cehia și Slovacia au cerut suspendarea eliberării de vize turistice pentru Rusia(opens in a new tab) în perioada în care această țară duce un război în Ucraina.

După semnal, propagandiștii Kremlinului au încercat să se întreacă între ei. Unii au profitat de ocazie pentru a vorbi despre diviziunile din cadrul UE(opens in a new tab), în timp ce alții au vărsat lacrimi de crocodil pentru ruperea ireversibilă a relațiilor Occidentului cu Rusia(opens in a new tab). Tema dominantă a fost cea a acuzațiilor manipulatoare. Unii comentatori au făcut o paralelă istorică imaginară, deși falsă(opens in a new tab), cu politicile naziste față de evrei în anii 1930.

Dar, în ochii canalelor de dezinformare controlate de statul rus și ai lacheilor acestora, țările baltice s-au întrecut în materie de răutăți mai mult decât de obicei. Potrivit Kremlinului(opens in a new tab), decizia Letoniei de a declara Rusia drept stat sponsor al terorismului(opens in a new tab) arată că „rusofobia” din această țară a luat-o pe arătură. Pentru un model de drept internațional precum Rusia, această desemnare este un afront la tot ceea ce este sacru. Pentru mulți observatori, declararea Rusiei drept stat terorist este logică, deoarece Kremlinul folosește frica, violența, ostilitatea și războiul pur și simplu pentru a alimenta instabilitatea globală în scopuri geopolitice.

Și Estonia a ajuns în vizorul dezinformării pro-Kremlin. Mai întâi, a instigat solicitând(opens in a new tab) o „interdicție de viză” împotriva rușilor obișnuiți și iubitori de pace. Apoi a complotat cu Finlanda(opens in a new tab) pentru a face din Marea Baltică o mare internă a NATO. Și într-un final a pus capac prin demontarea statuii unui tanc sovietic T-34(opens in a new tab) din Narva, care până atunci le amintea cu mândrie estonienilor de cinci decenii de „eliberarea” sovietică de tip totalitar. Ideologilor de la Kremlin le-a scăpat că aceste acțiuni estoniene ar putea fi un răspuns justificat la un vecin din ce în ce mai beligerant.

Poate nevrând să lase treaba pe jumătate făcută, dar cel mai probabil prinși în propriile lor iluzii imperialiste, propagandiștii pro-Kremlin nu au ratat ocazia de a lansa acuzații și împotriva Lituaniei. Printre cele mai pline de imaginație s-a numărat invocarea metaforelor legate de „Cortina de Fier”, susținând că Lituania dorește să îi izoleze complet pe toți rușii(opens in a new tab), dar mai ales pe cei care se opun regimului totalitar al lui Putin. Implicația acestei afirmații este că Lituania ar putea plănui să folosească disidenții pentru a promova o „revoluție colorată” în Rusia. Afirmația este scandaloasă, dar noi am documentat de ani de zile obsesia Kremlinului pentru „revoluțiile colorate”.

Narațiunea de dezinformare care stă la baza ultimei serii de acuzații false la adresa țărilor baltice este cunoscutul laitmotiv de dezinformare pro-Kremlin al „suveranității pierdute”. Mai simplu spus, stăpânii din umbră de la Washington(opens in a new tab) trag din nou toate sforile. Nu sunteți convinși? Ar trebui să-i credeți pe propagandiștii Kremlinului pe cuvânt. 

În alte știri despre dezinformare:

În pofida dovezilor enorme și irefutabile care demonstrează contrariul, ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin continuă să împingă narațiunea falsă conform căreia atrocitățile inimaginabile precum masacrul de la Bucha sau atacul atroce asupra maternității din Mariupol au fost provocări înscenate de Occident, care se folosește de Ucraina pentru a duce un război cu Rusia prin operațiuni psihologice.Faimosul canal de dezinformare pro-Kremlin RT susține că Moscova respectă cu scrupulozitate Convențiile de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război. Cu toate acestea, organismele de supraveghere a drepturilor omului și agențiile de știri au descris(opens in a new tab) în mod repetat condițiile(opens in a new tab) generale teribile în care forțele de ocupație rusești îi țineau pe ucrainenii capturați.Diferite canale de dezinformare pro-Kremlin continuă să colporteze falsa narațiune conform căreia forțele armate ale Ucrainei au comis ani de zile crime de război și genocid în Donbas. Aceasta este o temă recurentă în dezinformarea rusă, care a căpătat o viteză considerabilă ca parte a unei campanii de dezinformare în curs de desfășurare cu scopul de a justifica invazia militară a Rusiei în Ucraina(opens in a new tab).

Sursa: Jocul cu focul nuclear | via EUvsDISINFO