Ministrul Universităților, Joan Subirats, a menținut un întâlnire cu acest grup de lucru, constituit anul trecut 24 în martie, care are ca scop promovarea științei cetățenești în mediul universitar.

Acest grup principal, format din cincisprezece personalități din diferite arii de cunoaștere și cu o vastă experiență în proiecte Citizen Science, are ca obiectiv principal să lucreze la proiectarea și conținutul unei veri. curs la Universitatea Internațională Menéndez Pelayo (UIMP), „Citizen Science and Universities”, care va avea loc în data de , 12 și 12 în iulie în Santander.

Acest grup de bază este format din cercetători din diferite universități publice spaniole (Universitatea din Barcelona, ​​​​Universitatea Politehnică din Madrid, Universitatea din Zaragoza, Universitatea din Alcalá, Universitatea Pompeu Fabra, Universitatea Pablo de Olavide, Universitatea Carlos III), precum și personalități din alte entități publice precum Fundația Españaola pentru Știință și Tehnologie (FECYT), Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică ( CSIC) sau Centrul pentru Cercetare Ecologică și Aplicații Forestiere (CREAF) și fundația privată, non-profit Ibercivis, co-coordonator al Citizen Science Engine Group.

La fel, următorul curs UIMP pe tema „Știință cetățeană și universități” dorește să pună bazele unei strategii comune de stat cu Ministerul Științei și Inovării pentru promovarea Științei cetățenești în, din și cu universitățile spaniole, care va culmina cu o întâlnire națională/internațională.

În cadrul întâlnirii, ministrul Subirats a declarat că „acest grup de lucru este foarte important pentru că întărește ceea ce vrem acum să traducem este esențială noua Lege Organică în care vom încorpora Citizen Science și Open Science și vom avea complicitatea oamenilor care alcătuiesc acest grup principal, care lucrează la el de mult timp. Nu vom putea merge mai departe dacă nu încorporăm știința cetățenească în propriul nostru diagnostic și răspunsuri la provocările pe care le deține acest secol.”

Ministerul Universităților dorește ca aceste lucrări să fie sămânța care promovează știința cetățenească în cadrul sistemului universitar spaniol pentru democratizarea cunoștințelor și științei produse în universități, cu accent pe drepturi, ecologie și justiție socială. reușește să relaționeze direct progrese științifice la problemele reale pe care le avem cu societatea și soluțiile pentru a le face față.

Universitățile trebuie să fie un agent fundamental în dezvoltarea Citizen Science, o lucrare esențială pentru democratizarea cunoașterii.

Sursa: Guvernul Spaniei – Joan Subirats se intalneste pentru prima data cu grupul de conducere Citizen Science si Universitati