Ministrul politicii teritoriale, Isabel Rodríguez, a subliniat că vârsta medie a vieții 82 în Spania, a doua țară ca viață îndelungată după Japonia, „este rezultatul efortului colectiv și al Bunăstarea statului”.

Ministrul Politicii Teritoriale a subliniat că Spania este a doua cea mai veche țară din lume, doar după Japonia, „și nu este o Coincidență , datorită eforturilor societății, administrațiilor, companiilor, împreună am construit o țară cu servicii mai bune, de exemplu în domeniul sănătății, unde am luptat cu succes împotriva virusului, care ne-a luat vieți, dar ne-a prețuit. sănătate publică”.

Isabel Rodríguez, în cadrul prezentării „Clasamentului teritoriilor după economie senior 2021”, a reamintit noul pas făcut astăzi cu retragerea m ascarillas și a subliniat că studiul Fundación Mapfre coincide cu aprobarea ieri a proiectului care instituționalizează evaluarea politicilor publice în Administrația Generală a Statului, „instrument în care avansăm în management, pentru a măsura rezultatele și obiectivele politicilor noastre”.

În timpul discursului său, ministrul a reamintit fraza paleontologului Juan Luis Arsuaga, „înainte bătrânul era un om înțelept, acum se pare că împiedică ‘, pentru a sublinia că „realitatea obiectivă a atenției mai mari pe care o cer bătrânii noștri nu ar trebui să fie niciodată o povară, ci mai degrabă o compensație pentru dăruirea lor față de societate”.

Problema economicăPersoanele în vârstă reprezintă în economia din jurul 26% din avere dar, a subliniat ea, au reprezentat foarte mult în construcția țării noastre: „Mă simt ca o fiică, moștenitoarea unei generații de politicieni. care a construit o țară e mai bine, în care acum am onoarea să-i calc pe urme”. Și a adăugat că „nu putem pierde niciodată perspectiva generației care ne-a precedat pe noi, părinții noștri, care au avut grijă de bunicii noștri, îmbinând-o în multe cazuri cu grija copiilor noștri.”

Isabel Rodríguez a primit comisionul de la președintele Politicii Teritoriale pentru coeziunea teritoriilor, care nu poate fi înțeles, explică ea, decât cu „coeziunea spaniolilor și coeziunea intergenerațională. Astăzi , am petrecut până la 82 vârsta medie de viață în Spania, a doua țară după Japonia, rezultat al efortului colectiv și al bunăstării stat” .

În acest moment ați făcut referire la discursurile de astăzi care acuză împotriva Statului bunăstării, „o cucerire colectivă, de către toți, deși sunt cei care încearcă să-l demonteze, întrucât sunt discursuri care promovează și reducerea veniturilor publice, fără a răspunde unde tăiem”.

The ministrul a fost direct că menținem E statul bunăstării cu impozite și nu este momentul să o reducem, ci să o întărim: „Statul bunăstării ne-a făcut puternici în timpul pandemiei și a vaccinării tuturor și asta ne permite să fim într-o situație mai bună și să scăpăm de măști astăzi”.

Coeziunea teritorialăIsabel Rodríguez a revendicat Statul autonomiilor, pusă la îndoială și de unii: „Construcția constituțională nu se înțelege fără Statul autonomiilor, care permite nu numai diversității, ci și teritoriilor mai puțin dezvoltate să avanseze în infrastructură, sănătate, educație. … Astăzi, Spania este o țară bogată în ansamblu și în dezvoltarea ei. Sănătatea a funcționat și am inovat în ceea ce privește coordonarea între administrații în perioada pandemiei. Puterile au fost autonome, dar Statul a intervenit cu o bază solidă și de susținere, în coguvernare cu comunitățile autonome, pentru ca toți să avem aceleași oportunități”.

Ministrul a apărat serviciile publice: „Avem un sistem de sănătate publică de excelență, deși acum trebuie să-l consolidăm cu mai multă asistență primară, cercetare, sănătate mintală… Statul trebuie să garanteze că ceea ce este important. trebuie să fie omogen în toată Spania și, acolo unde există dificultăți într-un teritoriu, să se îmbunătățească. Comunitățile autonome au competențele, dar de la Stat avansăm în egalitate, de exemplu, în fața provocării demografice, pentru că Statul întreprinde acțiuni importante pentru combaterea inegalităților”.

Isabel Rodríguez a reiterat importanța avansării în coeziunea socială: „Inegalitatea și sărăcia sunt o dificultate și nici comunitățile autonome, nici statul nu pot privi în altă parte. O țară inegală este mai puțin competitivă. Acest Guvern a consolidat și reevaluat pensiile, în special pe cele minime, cu o atenție deosebită pe perspectiva de gen. Am acordat atenție celor mai vechi de 52 ani, am abordat decalajul digital, cu proiecte de digitalizare, facturi de drepturi digitale , există loc de îmbunătățiri și rapoarte, precum cea a lui Mapfre, care ne oferă idei și proiecte”.

Pact constituțional Pactul constituțional, a explicat el, a fost precedat de un pact generațional, tineri și bătrâni, care s-a tradus, de exemplu, în pactul de pensii. : „Pentru a nu rupe solidaritatea dintre generații, este necesar să se spargă golurile existente. Familii cu lucrători tineri care nu puteau fi independenți cu salariile și au fost ajutați de părinții pensionari. Din acest motiv, Guvernul a întreprins acțiuni de îmbunătățire a Venitului Minim Vital sau, după 17 ani, a a ridicat la 400 de euro Salariul Minim Interprofesional, pozitiv pentru cei care îl primesc și pentru societate, și a reevaluat pensiile pentru ca vârstnicii să aibă o stare mai bună. demnă de viață”.

Doamna ministru și-a arătat „mândria de a aparține unui guvern care nu a evitat dificultățile” și și-a exprimat convingerea că această țară a a avansat când am fost împreună: „Când părinții și bunicii noștri au făcut-o în acordul constituțional, în contractul de pensie și acest moment, tot cu greutăți, cere unirea tuturor”.În sfârșit, referitor la studiul Mapfre, ministrul a subliniat că „acest Guvern ascultă și citește cu atenție aceste rapoarte pentru a face politicile publice corecte, de dragul unei țări mai bune pentru copiii noștri și pe care ei îl recunosc, ca noi ne recunoaștem bătrânilor, efortul pe care l-am făcut pentru a construi o țară mai bună”.

Clasamentul teritoriilor după economia senior 2021Studiul Fundación Mapfre analizează mai mult de 400 date pentru a clasifica 17 comunități autonome în „prietenia” cu seniorii, analizând demografia, ocuparea forței de muncă, participarea socială, pensiile, spațiile publice și serviciile de sănătate.

Obiectivul dvs. este să fie o pârghie pentru dezvoltarea economică și socială și să contribuie la îmbunătățirea mobilității, îngrijirii persoanelor în vârstă și a participării acestora pe piața muncii. Cele 15 milioane de oameni de peste 55 ani reprezintă 15% din PIB și 60% din consumul național.

Sursa: Guvernul Spaniei – Isabel Rodríguez: „Statul bunăstării este o cucerire a toate, în ciuda discursurilor de demontat sau de reducere a veniturilor publice fără a explica unde am tăiat”