Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă, înainte de venirea verii și a temperaturilor ridicate, lucrează deja la prevenirea accidentelor de muncă ce pot apărea din cauza căldurii. . Deși majoritatea rănilor produse sunt de natură minoră, este necesar să se ia măsuri de precauție extreme pentru a evita rănile mai grave care pot produce efecte foarte negative asupra sănătății, așa cum se poate întâmpla cu insolația.

Astfel, cele mai frecvente leziuni la lucrătorii expuși la temperaturi ridicate sunt crampele, oboseala, arsurile, deshidratarea și insolația. Cu toate acestea, expunerea extremă poate duce la insolație, cu efecte foarte nocive asupra sănătății și poate fi chiar fatală. De aici și necesitatea respectării recomandărilor stabilite în anexa III din RD 486/14 din 14 din aprilie, care stabilește prevederile minime de sănătate și securitate la locul de muncă , pentru a atenua pe cât posibil efectele căldurii.

IRSST le reamintește lucrătorilor care își desfășoară activitatea în aer liber (lucrători din agricultură, construcții, grădinărit, printre altele) necesitatea de a evitați, pe cât posibil, expunerea la orele de căldură maximă, dar dacă trebuie făcută, trebuie luate în considerare o serie de măsuri, de la folosirea îmbrăcămintei adecvate, căștii, șapcii sau pălăriei și ochelarii până la protecția împotriva arsuri datorita folosirii cremelor de protectie solara prin necesitatea unei bune hidratari sau a unei alimentatii adecvate.

In acest sens, unul din secta minereurile care sunt cele mai afectate de căldură sunt construcțiile; prin urmare, Institutul Regional a publicat pe site-ul său un dosar practic să consilieze lucrătorii.

Deși accidentele fără concediu medical înregistrate din cauza efectelor temperaturilor extreme, lumina și radiațiile au scăzut procentual în ultimii ani, IRSST efectuează un campanie pe tot parcursul anului pentru reducerea factorilor de risc asociati cu vremea. Această campanie oferă sfaturi, pentru companiile care lucrează și pe cont propriu, asociate cu anotimpurile anului: Riscuri de cădere de la înălțime din cauza lucrărilor la acoperișuri primăvara, Risc din cauza insolației vara, Risc din cauza efectelor vântului și ploii toamna, Risc din cauza temperaturilor scăzute iarna.

De asemenea, Comunitatea Madrid pune la dispoziția lucrătorilor, prin intermediul site-ului său web, informații privind nivel de risc. De la 1 iunie ofera zilnic un buletin de informare cu temperaturile inregistrate si prognozate pentru ca cetatenii sa fie atentionati.