Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă (IRSST) a găzduit întâlnirea organizată de Formacion Seguridad Laboral (FSL) cu scopul de a împărtăși povești de succes și bune practici în domeniul ocupațional. prevenirea riscurilor în sectorul logisticii și distribuției. Acest eveniment a fost sponsorizat de companiile Paredes Seguridad, Previnsa și A-Safe.

Managerul IRSST a fost responsabil de deschiderea evenimentului. Marina Parra a mulțumit organizării acestor evenimente, deoarece contribuie la ridicarea nivelului de cultură preventivă în rândul lucrătorilor din Comunitatea Madrid. În acest sens, managerul a subliniat că IRSST va sprijini întotdeauna orice întâlnire care servește la marcarea liniilor de acțiune în domeniul sănătății și securității în muncă.

Responsabilii cu logistica și prevenire au participat la întâlnire a marilor grupuri de afaceri (Mercabarna, Frutits Ráfols, Frimercat SA, Dematic, El Corte Inglés, Seur, Dia Group și Grupo CTC, pe lângă companiile sponsor care sunt reprezentate), care au dorit să împărtășească experiențele lor în abordarea accidentelor de muncă în acest domeniu de afaceri.

Dezvoltarea economiei, procesele de descentralizare a producției și internaționalizarea în creștere fac din ce în ce mai necesară existența unui sistem logistic și de transport pentru mărfuri și oameni, care să permită adaptarea producţiei firmelor la nevoile de consum. Nimeni nu se îndoiește, astăzi, că sectorul transporturilor și logisticii la nivel mondial are o cerere mai mare în fiecare zi și trece printr-o redefinire constantă și accelerată.

Date statistice privind accidentele înregistrate între ani 10-2020 în sectorul logistică și distribuție au înregistrat o creștere a accidentelor în timpul programului de lucru și in itinere. Cu toate acestea, pandemia a avut un impact mare asupra sectorului, determinând o scădere foarte semnificativă a procentelor. Odată cu reluarea activității, Institutul Regional pentru Securitate și Sănătate în Muncă lucrează în colaborare cu diferitele grupuri logistice pentru a încerca reducerea ratei accidentelor în sector.

În acest sens , VI-ul Master Plan pentru prevenirea riscurilor profesionale al Comunității Madrid

își stabilește printre obiective, acțiuni specifice axate pe centrele logistice. Pentru desfășurarea unor astfel de acțiuni, este de o importanță vitală efectuarea unei analize a datelor privind accidentele pentru a se concentra pe viitorul prevenirii și a campaniilor cu instrumentele necesare. În acest sens, IRSST, prin Unitatea de Statistică Tehnică, a întocmit mai multe publicații care pot fi consultate prin intermediul site-ului Comunității: Principalele riscuri profesionale în centrele logistice ale Comunității Madrid și Accidentele de muncă ale lucrătorilor din sectorul logistic

Sursa: Comunitatea Madrid – IRSST găzduiește o întâlnire cu companii din sectorul logistică și distribuție