Dacă, când vorbim despre mâncarea copiilor, scena imaginară a lui Manolito Gafotas, personajul Elvirei Lindo, cu chifla lui de ciocolată sprijinită de ușa de la terasă în timp ce-l privea pe Imbecil alergând, ți-a agresat memoria, șterge-o dintr-un accident vascular cerebral pentru că acea copilărie a copiilor idilici, dolofani și rotunzi ar trebui să facă loc unei alte imagini. Pentru copiii mai sănătoși și cu greutate mai mică încă din copilărie, obezitatea și excesul de greutate au devenit o problemă de sănătate în societatea actuală. Creșterea sedentarismului, obiceiurile proaste și abuzul de alimente procesate sunt câteva dintre cauzele acestei creșteri în greutate a copilului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), populația de copii este o sector în care intervenția de prevenire a obezității este considerată prioritară, în special în grupul de 6 până la 10 ani, de când un copil obez are șanse mari să devină obez ca adult. Principalele cauze ale acestei patologii au de-a face cu un stil de viață inadecvat în raport cu alimentația și activitatea fizică, obiceiuri care se dezvoltă în timpul copilăriei și adolescenței.

Pentru a influența această luptă împotriva obiceiurilor nesănătoase, „Coles con a fost lansat programul vai, care este mult mai mult decât creșterea exercițiului fizic în școli. Proiectul a început în 000 centre educaționale din cinci raioane -Usera, Villaverde, Carabanchel, Puente și Villa de Vallecas- cuprinzând aproape 3. Copiii de școală primară și familiile acestora, iar apoi va fi extins la restul raioanelor.

Prezentarea unora dintre acțiunile lui ‘Coles con alas’ la CEIP Pradolongo de Usera

Acest program de sănătate urmărește să îmbunătățească stilul de viață al copiilor prin alimentație sănătoasă și activitate fizică regulată. Câteva obiceiuri care ar trebui extrapolate și de la familiile care trebuie conștiente de importanța dietei și a activității fizice. De aceea, acest program este împărțit în mai multe acțiuni care au fost deja dezvoltate în CEIP Pradolongo, Fuencisla și Rafaela Ybarra (Usera), San Roque și El Salvador, în Villaverde, María de Villota în Villa de Vallecas, printre altele.

O primă parte, cu o metodologie activă și participativă, care implică toți elevii prin jocuri, ateliere, activități sportive și dans, încurajând schimbarea în mod general. Și o a doua intervenție în care, în plus, familiile lor sunt implicate cu o urmărire mai intensă, cu o evaluare individuală, lucru în grup și acțiuni specifice. Procentul 45 de băieți și fete supraponderali și 45% dintre cei care au obezitate sunt percepuți de părinți ca „de greutate normală”.

Acțiuni simple, cum ar fi „Trenul de mic dejun”, în care se învață cum să combine nutrienții esențiali pentru prima masă a zilei, care ar trebui să fie alcătuită din cereale, produse lactate și fructe, și indicațiile pentru a o face bine acasă, deoarece conform Studiul privind nutriția situația populației infantile a orașului Madrid,

la 282% dintre băieții și fetele studiate o fac acasă și 4% nu iau micul dejun în fiecare zi; Dintre acestea, obezitatea și excesul de greutate sunt mai frecvente. Și schimbați obiceiurile zilnice care sunt dăunătoare sănătății alimentare, deoarece șapte din zece băieți și fete mănâncă ceva mâncare în fața televizorului, în special cina, ceea ce favorizează această boală. Pe lângă problemele de stima de sine, depresie sau izolare care pot determina un copil să sufere de această patologie care trebuie prevenită.

«Am câte un complex din când în când. Am avut-o la fel de scurtă, de grasă, de ochelari de protecție, de stângace…(…) Complexul de grăsime m-a lovit foarte tare anul trecut, dar a trecut pentru că, sincer, e o prostie să ai un complex de grăsimi dacă nu ești gras.»

Manolito Gafotas

Prezentare nutrițională