Marți, 19 Iulie 2022

Galerie foto

***

COMUNICAT DE PRESĂ

Primirea de către Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a ministrului irlandez al afacerilor externe și apărării, Simon Coveney

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și apărării al Republicii Irlanda, Simon Coveney.

Cei doi oficiali au discutat despre cooperarea bilaterală, situația din Estul Europei, colaborarea sub agenda europeană, abordând teme precum energie și extinderea UE.

Cele două părți au agreat asupra potențialului consistent pentru aprofundarea cooperării bilaterale, în special pe dimensiunea economică.

Pe fondul aprecierii rolului comunității românești din Irlanda, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit autorităților irlandeze pentru deschidere și inclusivitatea măsurilor adoptate pentru acomodarea românilor care acum contribuie la dezvoltarea societății și economiei irlandeze. Prim-ministrul României a evocat și interesul comunității pentru introducerea studierii limbii române în curricula școlară irlandeză.

În cadrul dialogului, a existat o largă convergență de vederi între cei doi interlocutori cu privire la necesitatea unității europene în răspunsul la provocările generate de războiul Rusiei pe teritoriul ucrainean, atât în termeni de sancțiuni, cât și pentru sprijinirea Ucrainei și altor state profund afectate, precum Republica Moldova. Părțile au reiterat importanța continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, bazat pe principiul meritelor proprii ale candidaților.

Șeful Guvernului a expus pe larg evaluările asupra securității în regiunea Mării Negre și măsurile de sprijin implementate de România, în particular în ceea ce privește susținerea acordată refugiaților și asigurarea tranzitului de cereale exportate de Ucraina.

Sursa: Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu ministrul afacerilor externe și ministrul apărării din Irlanda, Simon Coveney