image „Literatura creează viziuni pentru Europa de mâine. Nu contribuie la piața unică, ci la ceva mai important: la spiritul solidarității europene“, a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, pe 8 decembrie, în deschiderea ceremoniei de decernare a Premiului Cărții Europene. Unul dintre câștigători, Roberto Saviano, ne-a acordat un interviu.

Premiului Cărții Europene a fost decernat ieri la Parlamentul European de o comisie prezidată de fostul președinte al Comisiei Europene, Jacques Delors. La ceremonie au mai participat preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, președintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, Martin Schulz (care înainte de a deveni politician a avut o librărie) și scriitorul spaniol Jorge Semprún.
Cele două cărți câștigătoare – „Purificare“ de finlandeza Sofi Oksanen și „Frumusețe și iad“ de italianul Roberto Saviano – „sunt dovezi ale luptei pentru emancipare ca parte a identității europenilor“, a spus domnul Buzek.

Roberto Saviano este amenințat cu moartea din 2006, de când a publicat cartea „Gomora“ despre mafia italiană. „De ce trebuie să îi fie frică mafiei de un scriitor? Pentru că literatura are o magie care aduce poveștile mai aproape de oameni. Mafiei îi este frică de cei care citesc, le este teamă că literatura le divulgă secretele“, a spus dumnealui în cadrul ceremoniei. Conform lui Roberto Saviano, Mafia nu este doar o problemă a Italiei ci reprezintă o provocare europeană, cu un venit de peste 100 de miliarde de euro pe an. Roberto Saviano ne-a acordat un interviu după ceremonie.

Subestimează Europa existența și activitățile mafiei în UE?

Da, foarte tare.


În ce domenii este activă mafia în Europa?

În traficul de droguri, construcții, transport, deșeuri, turism, restaurante, spălare de bani și industria textilă.


Fac îndeajuns de multe statele europene pentru a combate mafia?

În afară de Italia, statele nici măcar nu au în legislație incriminarea asociațiilor mafiote. Cel puțin Regatul Unit, Spania, Germania și Franța nu o au. Pe de altă parte Italia, deși are cea mai bună legislație anti-mafie din lume, are încă multe probleme.

Ce ați sugera factorilor de decizie europeni?

Să creeze legislație comună împotriva mafiei în toate statele membre și să creeze un grup polițienesc comun care să se angajeze în combaterea organizațiilor criminale. Există deja o cooperare între polițiile statelor membre, dar aceasta nu este suficientă. Împotriva mafiei avem nevoie de mai mult, de ceva similar serviciului de poliție federal american responsabil cu implementarea legislației privind stupefiantele (Drug Enforcement Administration), la care să participe toate statele europene.

În cartea care a câștigat premiul astăzi, spuneți poveștile oamenilor care au murit pentru că au spus adevărul, ca Anna Politkovskaia. În acest context, ce părere aveți despre evenimentele recente de pe Wikileaks?

Julian Assange este persecutat cu adevărat. Sunt foarte interesat de informațiile publicate pe Wikileaks. Sunt scriitor și consider că această poveste este un capitol frumos dintr-o carte demnă de a fi scrisă de un romancier. Autoritățile ar trebui să încerce să înțeleagă cum a reușit să facă ceea ce a făcut, în loc să se concentreze pe presupuse infracțiuni sexuale.