Plan AlfaProtecția Civilă a activat în Alert Planul INFOCAT

) Corpul Agenților Rurali va activa dimineața următoare planul Alpha de nivel 3 la municipiile din 13 județe Cetățenii sunt rugați să ia măsuri de precauție extreme pentru a evita un incendiu de pădure, iar dacă văd foc sau fum, sună la telefonează rapid 203 Departamentul de Interne face apel la cetățeni la extremă măsuri de precauție în fața acestui episod excepțional de risc de „incendiu care va avea apogeul pe parcursul întregii zile de sâmbătă și va dura până duminică.”

Având în vedere riscul crescut de incendiu forestier mâine, zi 19 din august, corpul agenți rurali va activa nivelul 3 al Planului Alfa în 206 municipiile din 23 județele și accesul la 8 masive vor fi închise: Montsant , Montserrat , Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs, Cardó-Boix. Episodul este motivat de faptul că sunt așteptate temperaturi ridicate și umiditate relativă scăzută pe coasta și zonele pre-costiere din Barcelona, ​​​​Tarragona și Terres de l’Ebre. În plus, există prognoză de furtuni uscate în aceeași zonă sâmbătă seara și duminică dimineața. Pe tot parcursul zilei de duminică se va menține situația temperaturilor ridicate și umidității relative scăzute.Activarea nivelului 3 al Planul Alfa, cel mai înalt nivel, presupune suspendarea tuturor activităților cu risc de incendiu forestier, precum și a lucrărilor forestiere și a vânătorii în municipiile afectate.

. Corpul Agenților Rurali reamintește că % din incendiile de pădure sunt rezultatul activității umane, fie din imprudență, accidente sau chiar intenționalitate, și vă rugăm să rețineți că este total interzisă incendierea de orice fel în zonele forestiere și împrejurimile acesteia, precum și aruncarea gunoiului din vehicul.Alfa bazată pe activitățile umane în jurul zonelor de pădure și harta pericolului de incendiu forestier și alte instrumente de analiză pregătite de Serviciul Prev Incendii de padure a Directiei Generale Ecosisteme Forestiere si Managementul Mediului a Departamentului Actiune Climatica, Alimentatie si Agenda Rurala. Confruntat cu această situație, Protecția Civilă a Generalitati a activat în această după-amiază Planul de Urgență pentru incendiile forestiere din Catalonia (INFOCAT) în alertă. În plus, există o avertizare de risc pentru temperaturi maxime extreme vineri și sâmbătă în multe regiuni catalane. Conform previziunilor Serviciului Meteorologic al al Cataloniei (SMC) , astăzi și mâine, sâmbătă, temperaturile maxime extreme se vor intensifica în mod generalizat pe tot teritoriul. Astăzi se așteaptă o creștere semnificativă a temperaturilor și intrarea vântului de sud-vest, ceea ce va determina creșterea temperaturilor în județele de nord-est. În ceea ce privește sâmbătă, în zona Ponent și Terres de l’Ebre sunt așteptate vânturi de vest și o creștere a temperaturii. În timpul acestui episod, se preconizează că valorile umidității vor fi foarte scăzute din cauza acestui vânt de vest care va afecta întregul interior al Cataloniei și care va ajunge foarte uscat și reîncălzit.

Trebuie remarcat faptul că această nouă situație de pericol de incendiu este are loc la porțile unui weekend prelungit și care afectează multe zone turistice și a doua reședință. Din acest motiv, Protecția Civilă a Generalitati le cere cetățenilor în general să ia măsuri de precauție extreme pentru a evita riscul de incendiu forestier:

Trebuie să vă amintiți interzicerea de a aprinde focuri și de a lansa rachete, alte dispozitive pirotehnice zburătoare și orice element de foc care poate decola

Nu aruncați gunoiul nici pe jos, nici din vehicul suna 38 dacă se vede o coloană de fum

Pompierii Generalitati va deschide toate stațiile de pompieri voluntari și va consolida personalul la trei stații oficiale din majoritatea regiunilor de urgență. De asemenea, vor fi consolidate comandamentele și personalul Grupului de Acțiune Silvică (GRAF) și Grupului de Sprijin Operațional (GROS), precum și personalul TEOC din Camerele Coordonare Teritorială și Camera Centrală de Pompieri (SCB).. În afară de riscul de incendiu , acest weekend este marcat și de o avertizare de temperaturi maxime extreme, care vor fi deosebit de ridicate în Ponent și Terres de l’Ebre.De la Protecția Civilă reamintim principalele sfaturi împotriva căldurii:

· Ai nevoie să se hidrateze – foarte des Beți multă apă și evitați să beți alcool și să mâncați mese copioase. · Evitați să ieșiți afară în timpul orelor de vârf de lumină solară și, prin urmare, sarcini precum mersul la cumpărături ar trebui să fie efectuate de preferință la primele ore ale dimineții sau după-amiaza când soarele este deja în declin. · Oamenii care lucrează în aer liber ar trebui să-și acopere capul cu o șapcă și să bea mai multă apă decât de obicei. · De asemenea, este foarte recomandat ca dacă ieșiți să faceți sport precum alergat sau ciclism, să o faceți în orele cu cea mai mică căldură , la prima oră dimineața sau seara · Persoanele cu boli cronice, copiii și persoanele în vârstă sunt cele care suferă cel mai mult de efectele căldurii severe. Ei trebuie să fie hidratați des. Trebuie avut în vedere faptul că copiilor și vârstnicilor nu le este sete chiar dacă se deshidratează. · Dacă nu aveți ventilator sau aer condiționat acasă, o soluție bună este să petreceți cel puțin câteva ore într-un loc ca un centru comercial sau o facilitate publică, cum ar fi o bibliotecă, unde există aer condiționat. · Este recomandat în special să vizitați membrii familiei sau persoanele în vârstă care locuiesc singure o dată pe zi, pe cât posibil, pentru a vă asigura că sunt hidratate și că urmați sfaturile în fața temperaturilor ridicate. Nu uitați să mențineți măsurile de siguranță și igienă în orice moment, având în vedere situația de pandemie (distanță, mâini și mască, dacă este cazul). · Dacă aveți un animal de companie, gândiți-vă la bunăstarea lui și scoateți-l la plimbare în orele mai răcoroase, asigurați-vă că are multă apă în timpul ajunge ziua și că este la umbră. Sursa: Interior solicită o cooperare publică maximă în fața riscului ridicat de incendiu weekendul acesta