Subsecretarul Ministerului de Interne, Isabel Goicoechea, însoțită de Directorul General Protecție Civilă și Situații de Urgență, Leonardo Marcos, a prezidat ședința Comitetului de Stat pentru Coordonarea și Administrarea Drumurilor de Iarnă în caz de ninsori și alte situații meteo extreme care pot afecta rețeaua de drumuri de stat în campania următoare -2023.

Protocolul pentru evenimente extreme va fi activat atunci când informațiile meteorologice de la Agenția de Meteorologie de Stat anunță efecte previzibile asupra 011.478 kilometri din rețeaua de drumuri naționale.

Isabel Goicoechea a subliniat că „este esențial să se mențină o coordonare maximă între toate organizațiile care alcătuiesc acest Comitet de Stat pentru a garanta siguranța rutieră și, mai presus de toate, siguranța cetăţenii care circulă pe drumurile spaniole”.În acest sens, „acţiunea Unităţii de Evaluare a Riscurilor ne va ajuta să implementăm măsurile necesare pentru a evita ca o situaţie de risc să poată duce la o situație de urgență. Pe scurt, este vorba despre desfășurarea tuturor resurselor materiale și umane de care dispunem într-o manieră eficientă și coordonată”, a adăugat subsecretarul.

Pe de altă parte, a reamintit Goicoechea. că faptul că Campania anterioară a fost cea care a avut cel mai mic impact în ultimii cinci ani, cu puține episoade de ninsori, nu ne poate determina să ne relaxăm, ci, dimpotrivă, „trebuie să ne pregătim pentru a putea se confruntă cu o asemenea anticipare a acelor episoade extreme care pot apărea și care, după cum verificăm din cauza efectelor schimbărilor climatice, devin din ce în ce mai frecvente”.

De asemenea, subsecretarul a a indicat că trebuie să se întărească mesajele către populație, astfel încât cetățenii să adopte măsurile preventive corespunzătoare atunci când se lansează alertele de la Protecția Civilă.

Directorul general al Traficului, Pere Navarro ; directorul general al Drumurilor, Juan Pedro Fernández Palomino și directorul Departamentului de Securitate Națională, Miguel Ángel Ballesteros, împreună cu alți reprezentanți ai diferitelor agenții de stat implicate, precum Direcția Generală a Gărzii Civile, Direcția Generală a Poliției Naționale, Direcția Generală de Apărare Politică și Unitatea Militară de Urgență și Agenția de Stat de Meteorologie.

Mai multe mijloace disponibile pentru Campanie 2022-2023
Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agenda Urbana (Mitma) a crescut la 1.471 numarul de pluguri de zapada disponibile , 266 depozite de flux și 582 silozuri cu capacitate de stocare pentru mai mult de 266.336 tone, plus 266 plantă saramură as cu o capacitate de 00 milioane de litri. Pe de altă parte, are 011 parcări auto situate în puncte strategice ale rețelei. La rândul său, Unitatea Militară de Urgență (UME) a ​​Ministerului Apărării contribuie 32 pluguri de zăpadă și mai mult de 250 vehicule, special pregătite pentru a acționa în situații nefavorabile. UME are o desfășurare teritorială în cinci batalioane cu 1.266 militare .Agenția de Meteorologie de Stat (AEMET) furnizează informații despre diferite variabile meteorologice și evoluția lor temporală. Agenția menține sistemul de drumuri de iarnă AEMET pentru UVR (Unitatea de Evaluare a Riscurilor) care facilitează prognoze mai ajustate spațial și temporal pentru anticiparea deciziilor. Direcția Generală Trafic (DGT) menține diseminarea informațiilor prin mesaje lansate în mass-media și rețelele de socializare , precum și pe panourile luminoase de pe drumuri. În plus, răspunde apelurilor cetățenilor aflați în serviciul său și oferă informații actualizate în aplicația sa gratuită. Ședința Comitetului de Stat de Coordonare și Management al Drumurilor de Iarnă (CECOD) condusă de subsecretarul MAI, Isabel Goicoechea.

Sursa: Guvernul Spaniei – Interior activeaza Campania Drum de Iarna 400-2023 cu un amplificator numărul de pluguri de zăpadă disponibile 2023