Joi, 24 Februarie 2022

Galerie foto

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, i-a primit, astăzi, la  Palatul Victoria, pe Andrew Bremberg, președinte și CEO al Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului, și pe Edwin J. Feulner, președinte al Consiliului Director.

În cadrul întrevederii a fost abordată situația generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, premierul reliefând că România beneficiază, grație statutului de membru NATO și Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, de garanții de securitate solide. De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat importanța consolidării relației transatlantice pentru viitorul democratic și prosper al României.

“Apreciez inițiativa remarcabilă de a construi muzeul memorial dedicat victimelor comunismului la Washington D.C., care va avea o contribuție esențială în relația noastră transatlantică. Alături de cele trei muzee dedicate victimelor comunismului, pe care România le va construi la București, Râmnicu Sărat și Timișoara, astfel de repere nu ne vor lăsa să uităm ororile, umilințele, subdezvoltarea, sărăcia pe care dictaturile comuniste le-au adus în această parte a Europei. Suferințele generațiilor strivite cu brutalitate de mecanismele comunismului nu pot fi uitate mai ales în această perioadă în care lumea democratică se confruntă cu agresiuni revizioniste, în care forța militară ajunge să încalce normele dreptului internațional, suveranitatea și integritatea teritorială ale încercatului popor ucrainean”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.  

Șeful Executivului a arătat că România este recunoscătoare pentru beneficiile oferite de Parteneriatul Strategic cu S.U.A. atât prin prisma umbrelei de securitate oferite inclusiv în cadrul NATO, precum și din perspectiva investițiilor companiilor americane care contribuie la dezvoltarea României.

În acest context, a menționat seria de întâlniri cu reprezentanți ai companiilor americane reuniți în cadrul celor mai puternice organizații de business, AmCham și AMRO. ”M-am bucurat să remarc interesul investitorilor americani pentru România și faptul că vor continua să-și dezvolte proiectele. Este semnul cel mai clar al solidității parteneriatului nostru, alături de prezența semnificativă a militarilor americani în țara noastră”, a mai spus premierul.

Reprezentanții Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului au prezentat evoluțiile proiectului care vizează inaugurarea, anul acesta, a unui Muzeu memorial dedicat victimelor comunismului în Washington, D.C., exprimându-și, totodată, aprecierea pentru demersurile statului român în ceea ce privește politicile memoriei, asumarea trecutului comunist, educarea tinerelor generații în spiritul valorilor democratice.

Sursa: Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții Fundației memoriale a victimelor comunismului