Ambasada României de la Madrid a evitat să anunțe public organizarea unei întâlniri la sediul misiunii diplomatice între conducerea Institutului Limbii Române și profesorii care predau Limba Română în Spania.

Evenimentul a avut loc în 27 martie, iar Ambasada României a publicat informația pe pagina web la mai multe zile după consumarea întâlnirii dintre profesori și directorul Institutului Limbii Române, Dorina Chertes.

Institutul Limbii Române se află în subordinea Ministerului Educaţiei Naționale din România și a fost înfiinţat în „ideea promovării cunoaşterii limbii române”. Gestionează cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din Spania, unde trăiesc peste 100.000 de elevi și doar o mică parte dintre ei au acces la aceste cursuri.

În ciuda problematicii pe care o întâlnesc profesorii români în Spania, unde cursul de Limbă Cultură și Civilizație Românească a avut și perioade mai bune, conducerea ILR a reușit și de această dată să evite presa și o face cu succes de ani de zile.

De altfel, directorul ILR, Dorina Chertes, și nici alt reprezentant al instituției, nu a acceptat vreodată să acorde un interviu presei românești din Spania și în special publicației noastre.

La rândul său, Ambasada României, condusă de ambasadorul Ion Vîlcu, confirmă încă o dată politica MAE, care promovează o cenzură selectivă a agendei evenimentelor publice în funcție de dorințele oficialilor care vin de la București, cărora pare că li se oferă, la alegere, posibilitatea să „vorbească” și cu presa.

Vizita la Madrid a directorului Institutului Limbii Române din 27 martie a.c. a avut un caracter strict tehnic, de coordonare a profesorilor care predau cursul LCCR în zona Madridului. De asemenea, în cadrul acestei vizite dna. director Chertes a avut o reuniune de lucru cu reprezentații Comunității Madrid în cadrul căreia au fost abordate subiecte logistice și de comunicare inter-instituțională. Ambasada organizează întâlniri cu presa ori de câte ori oficialii romani realizează vizite la Madrid care sunt considerate a fi de interes pentru jurnaliști”, ne-a explicat printr-un comunicat Ambasada României de la Madrid.

Publicația noastră a solicitat în nenumărate rânduri acces la informațiile de interes public gestionate prin Ambasada României de la Madrid, ca să-i poată informa pe cititori în mod obiectiv, dar agenda evenimentelor publice, pe care astăzi orice instituție o transmite în prealabil presei și publicului, nu este accesibilă.

Ambasada României de la Madrid și conducerea MAE continuă să treacă peste faptul că în Spania există o comunitate de 1 milion de cetățeni care are nevoie constantă de informații publice și care are dreptul să cunoască activitatea instituțiilor publice.