#Catalunia – Institutul Catalan al Femeii (ICD), prin Observatorul Egalității de Gen, a publicat astăzi cea de-a cincea ediție a Dosarului Statistic „Femeile în Catalonia”. Această colecție de date oficiale face posibilă realizarea unei radiografii a inegalităților cu care se confruntă femeile și fetele din Catalonia. Dosarul oferă o privire asupra domeniilor precum munca, formarea, cultura, TIC sau sănătatea, printre altele. Alegerea indicatorilor s-a făcut după criterii de oportunitate, relevanță, calitate, comparabilitate și validitate, în urma consensului european pe probleme de gen condus de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE).

Odată cu publicarea acestui raport, Observatorul Egalității de Gen pune la dispoziția populației date fiabile despre inegalitățile de gen prezente în societatea catalană. Numai așa pot fi evaluate corespunzător progresele sau eșecurile care se înregistrează pe drumul către egalitatea efectivă a femeilor și bărbaților, pe drumul spre normalitatea pe care o dorim.

În acest sens, președintele Institutului Catalan al Femeii, Meritxell Benedí Altés, a avertizat că: „discriminarea și violența structurală a normalității noastre afectează toate domeniile vieții femeilor, iar acest lucru este demonstrat de datele colectate în acest raport”. Președintele ICD a mai susținut că: „În acest orizont, transformarea feministă pentru care lucrează Institutul Catalan al Femeii și Departamentul de Egalitate și Feminisme joacă un rol cheie. O transformare care vizează construirea unei țări în care merită să trăiești, în care dreptul femeilor de a trăi libere de roluri impuse, stereotipuri și violență este garantat.”

Rezumatul dosarului „Femeile în Catalonia 2022”

Catalonia ocupă locul opt în Indicele Egalității de Gen al Uniunii Europene

Una dintre datele care apare în dosar este Indicele Egalității de Gen (IIG), un indicator cantitativ care face posibilă vizualizarea clară a evoluției egalității între femei și bărbați și detectarea zonelor de îmbunătățire. Oferă o cifră care se încadrează pe o scară de la 1 la 100, unde 1 este inegalitatea maximă și egalitatea maximă 100. Deși evoluția scorului pentru Catalonia a fost pozitivă, este necesar să se avanseze în continuare și sunt necesare eforturi pentru a atinge mai rapid egalitatea efectivă. Indicele publicat în Catalonia în 2022, cu date din 2019, plasează indicatorul la 73 de puncte. Un rezultat foarte asemănător cu cel al Spaniei în ansamblu, 73,7 puncte, și ceva mai mare decât media Uniunii Europene, 68 de puncte. Comparativ cu țările Uniunii Europene, datele din 2019 din indice plasează Catalonia pe locul opt. Suedia se află în frunte cu un scor de 83,9 puncte, iar Grecia la partea de jos cu un scor de 52,5.

22,2% dintre persoanele chestionate nu au avut acces la produse menstruale la un moment dat în viața lor din cauza unor probleme financiare

Ca noutate, ediția din acest an include date despre echitatea menstruală extrase din studiul „Echitate menstruală și sănătate”. În ceea ce privește accesul la produsele menstruale, 22,2% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au avut acces la produse menstruale la un moment dat în viața lor din cauza unor probleme financiare. Grupurile care indică mai multă sărăcie menstruală sunt persoanele sub 25 de ani, persoanele nebinare, cele născute în afara Spaniei, persoanele aflate în situație administrativă neregulată, lucrătorii casnici și de îngrijire și îngrijitorii neremunerați, șomeri sau în ERO.

Industria alimentară înregistrează mai multe femei afiliate în mediul rural ca lucrătoare independente

Cea de-a cincea ediție a dosarului „Femeile în Catalonia” cuprinde, de asemenea, în mod transversal, date despre situația femeilor în lumea rurală, indispensabile pentru structurarea teritorială și socială a țării, precum și un vector decisiv al antreprenoriatului și inovaţie. În ciuda rolului lor cheie, chiar și astăzi se află în situații de inegalitate într-un grad mai mare decât acele femei care își dezvoltă proiectele vitale în mediul urban. În 2020, sectorul industriei alimentare a fost cel care a înregistrat cele mai multe femei afiliate în mediul rural ca lucrătoare independente. Chiar și așa, femeile continuă să reprezinte o proporție semnificativ mai mică decât bărbații în acest interval (35% dintre femei, 65% dintre bărbați).

Al doilea sector cu cele mai multe femei a fost agricultura (24%), urmată de pescuit (9%). Același sector al industriei alimentare a cunoscut cea mai mare variație a prezenței femeilor, cu o creștere de 8% din 2016 până în 2020.

sursă: Institutul Catalan al Femeii publică un dosar statistic pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la inegalitățile cu care se confruntă femeile și fetele din Catalonia în 2022