În a doua jumătate a lunii mai vor începe lucrările de limitare cu garduri și de golire a interioarelor blocurilor B și D, anterior în demolare cu utilaje grele. Săptămâna trecută a fost semnat actul de regândire a acestei lucrări de demolare a ultimelor clădiri aflate în picioare ale grupului locativ Sant Isidori de Mollerussa (Pla d’Urgell). Complexul, declarat în paragină, era alcătuit din câte 4 blocuri de 50 de locuințe, promovate de-a lungul anilor 40

Institutul Catalan al Solului, INCASÒL, împreună cu Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) și Consiliul Local Mollerussa desfășoară procesul de declarare a caselor de ruinare, demolare și evacuare 160. Costul total estimat al procesului de demolare va depăși 619. 000 euro.

Blocurile B și D au fost declarate ruinate în octombrie 2020 și au posturi vacante de la sfârșitul lunii iulie 2021. Lucrările de demolare vor fi efectuate de firma Boscirem, SL, pentru o sumă de 143.619, 50 euro (fără TVA) în termen de 5 luni.

INCASÒL este promotorul actiunii, in timp ce serviciile tehnice ale Primariei Mollerussa raspund de intocmirea proiectului si de conducerea facultativa a lucrarilor În ceea ce privește restul imobilelor din complex, INCASÒL a finalizat lucrările de demolare a blocurilor A și C în lunile aprilie și respectiv septembrie 2021.

Concomitent și în cadrul procesului, administrația a lucrat pentru a asigura relocarea acelor familii din grupul aflate în situație de vulnerabilitate, din motive exclusiv de risc de ‘ excluderea rezidenţială. Vă rugăm să rețineți că blocurile grupului sunt proprietate privată, iar declararea de ruină nu dă naștere dreptului ocupanților la relocare prevăzut de reglementările de urbanism de către administrație.

Pentru efectuează această relocare, Agenția Catalană pentru Locuințe (AHC) a mobilizat un total de 98 pentru chirie dobândită prin proces în același municipiu.

Mai mult de patru ani de muncă

În Augustul anului 2017, Generalitati si Consiliul Local al orasului Mollerussa au semnat un acord pentru stabilirea colaborarii interventiei in blocurile Grupului Sant Isidori. Ca urmare a acestui acord și a unui act adițional ulterior, Consiliul Local a beneficiat de consultanța tehnică și coordonarea INCASÒL în timp ce Agenția pentru Locuințe a preluat relocarea persoanelor afectate. Consiliul Local, la rândul său, va rambursa INCASÒL pentru aceste lucrări în baza revendicării către proprietarii obligați sau cu terenuri municipale.

. Sursa: Demolare din ultimele blocuri ale grupului locativ Sant Isidori de Mollerussa începe