După modelul şefului său de partid, primarul Craiovei se ceartă cu reprezentanţii comisiei de etică a Universităţii Bucureşti.

Comisia s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat cu titlul „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, susţinută de Olguţa Vasilescu în 2007, la Facultatea de Sociologie, cerând verificarea tezei de doctorat. „Comisia a luat în discuţie acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunţe”, arată Universitatea Bucureşti în sesizarea trimisă, în 18 decembrie, Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvolării Tehnologice şi Inovării, solicitând un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul acestei teze de doctorat. Potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate să examineze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

„Referatul a fost realizat de către dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existenţa mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor”, se arată în sesizarea trimisă Comisiei de Etică a Universităţii, care solicită să fie examinată „suspiciunea de plagiat şi alte derogări de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul tezei de doctorat a doamnei Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova”.

Comisia i-a transmis primarului o înştiinţare că s-a autosesizat în cazul tezei sale de doctorat şi că a solicitat CNE să facă verificări pentru suspiciunea de plagiat.

La fel ca Victor Ponta, primăriţa doctoriţa neagă orice fraudă intelectuală

“Nu ştiu dacă să mă amuz sau să mă enervez de tentativele unora de a mă discredita cu orice preţ. De neputinţa lor de a mă bate la locale (cu ziare absolut mizerabile aruncate în ziua votului, cum că sunt beţivă, prostituată şi ce orori se mai pot scrie despre o femeie care e de 12 ani în politică), de a mă bate la generale (unde războiul pe Craiova s-a dus mai mult cu primarul, decât cu candidaţii USL, în acelaşi mod mârşav) şi de a mă scădea în sondajele de opinie, unde populaţia mă vede tot pe primele locuri, printre politicieni”, scrie pe blogul ei Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că a fost informată de presă că există suspiciunea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, susţinând că profesoara Cosmina Rughiniş de la Facultatea de Sociologie, care a realizat referatul de expertiză, „nu a fost aproape deloc cercetată”, existând foarte puţine studii despre aceasta.

„Este inutil să vă spun că acest sociolog nu a fost aproape deloc cercetat. Există foarte puţine note şi studii despre el. Când m-am apucat de această lucrare, mi s-a spus de comisia de doctorat că o să fie foarte greu, că nu există materiale pe care aş putea să le citesc, dar m-am înhămat şi la traducerea lui Vilfredo Pareto. Am aici cele trei volume pe care eu le-am tradus. Trataul de Sociologie Generală are patru volume, trei le-am tradus deja şi înţeleg că această doamnă de care nu am auzit (s-ar putea să fie o somitate, dar la ce gafă a făcut, are a-şi cere scuze) spune că o parte din lucrarea mea de doctorat, un întreg capitol, ar fi plagiat”, a spus Lia Olguţa Vasilescu. Ea a precizat că „există un program de detectare a plagiatului, cel după care toate instituţiile se ghidează” şi că ea a accesat acest program, constatând că şapte la sută din teza sa de doctorat este plagiată, însă acest procent reprezintă de fapt rezumatul lucrării sale, scris tot de domnia sa.

Primăriţa a anunţat că o va da în judecată pentru calomnie pe profesoara Cosmina Rughiniş, susţinând că dacă aceasta „nu a făcut o gafă de gâgă, este rău intenţionată”.

„Îmi voi prezenta lucrarea. Ea este verificată de unul dintre cei mai mari sociologi ai României, pentru că în comisia mea de doctorat a fost Ilie Bădescu şi nu există sociolog din România care să îl conteste pe acest om, au fost Radu Baltasiu, Elena Zamfir, Cătălin Zamfir şi Dumitru Otovescu”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a venit la conferinţa de presă cu mai multe volume originale ale lui Vilfredo Pareto, agendele şi caietele studenţeşti din perioada studiului şi traducerile realizate în timpul studiului pentru teza de doctorat, precum şi cu.

Lia Olguţa Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, specializarea Română-Italiană în 1997 şi Colegiul Naţional de Apărare în 2001, iar în 2007 a obţinut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti. A avut burse de studii în Italia, Danemarca şi Belgia. A fost lector asociat la Universitatea de Vest din Timişoara, în perioada 2009 – 2012.

A fost deputat de Dolj în mandatul 2000-2008, apoi senator până la preluarea funcţiei de primar al municipiului Craiova. A fost în PRM din 1991 până în 2008, când a trecut la PSD, fiind până în 2013 vicepreşedinte PSD Dolj şi ulterior preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Craiova.

În Curriculum Vitae sunt menţionate lucrările ştiinţifice „Cultura – factor de securitate naţională” şi „Vilfredo Pareto şi contribuţia la dezvoltarea sociologiei moderne” şi traducerea din italiană în română a lucrării lui Pareto „Tratatul de sociologie generală”.