Agentia Nationala a Medicamentului a prelungit, pana la 1 aprilie, termenul pana la care algocalminul si celelalte medicamente pe baza de metamizol mai pot fi cumparate fara prescriptie medicala (termenul initial de introducere a deciziei de eliberare pe baza de reteta a fost 1 februarie).

Abia dupa 1 iulie, Algocalminul se va putea cumpara doar pe baza de reteta, ca si Algoreminul, Fabocalmul sau Metamizolul Solacium, dar si alte medicamente pe baza de metamizol, precum Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin si Centralgin.

Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale  a Medicamentului, dispozitia de eliberare a unor calmante doar pe baza de reteta se va realiza treptat, intre februarie si iulie 2011, astfel incat din luna august, acestea sa se poata procura doar pe baza de prescriptie medicala.
Companiile farmaceutice producatoare ale medicamentelor cu metamizol au fost instiintate de ANM sa-si depuna documentatia pentru modificarea autorizatiei (APP).

Consiliul Europei a cerut ca aceste medicamente sa fie eliberate doar pe baza de reteta, din cauza eventualelor reactii adverse si pentru verificarea eficacitatii tratamentului.


Desi, dupa cum precizeaza ANM, in Romania nu s-au semnalat cazuri de reactii adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei, decizia luata de Consiliul stiintific al agentiei este numai de preventie si de micsorare a unui consum exagerat al acestui medicament, care in 2009 se afla pe primul loc in vanzari, iar in 2010 pe locul al doilea.

Metamizolul, cu o structura chimica asemanatoare aminopirinei, a fost asociat cu raportari rare de agranulocitoza, dar potential fatale; primele raportari au aparut in literatura de specialitate in 1946, 1952, 1963.
Drept urmare, in SUA, Australia s-a restrictionat utilizarea metamizolului, iar tarile din nordul Europei au interzis chiar acest medicament.