Comunitatea Madrid va lansa Planul de terapii avansate înainte de această vară 2022 -2022 cu scopul de a avansa cercetarea si de a garanta accesibilitatea unui numar mai mare de pacienti la aceste medicamente in general si, in mod specific, la CAR- T, o nouă cale de tratament pentru anumite tumori hematologice pentru care nu există alte alternative terapeutice.

)

Acest lucru a fost anunțat astăzi de ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, care coincide cu Ziua Mondială împotriva Cancerului, într-o ceremonie desfășurată la spitalul public Ramón y Cajal din capitală, unde a insistat încă o dată asupra necesității ca regiune să aibă în total șapte spitale publice integrate în Rețea a centrelor desemnate pentru utilizarea medicamentelor CAR-T în Sistemul Național de Sănătate.

În prezent există doar trei centre ale Serviciului de Sănătate din Madrid incluse: Gregorio Marañón, pentru tratamentul pacienți adulți, precum și La Paz și Niño Jesús, la copii și adolescenți. Din acest motiv, Comunitatea Madrid a înaintat Ministerului Sănătății cererea pentru desemnarea a încă patru spitale: 18 din octombrie, Ramón y Cajal, Puerta de Hierro Majadahonda și La Princesa, în cazul pacienților adulți. De asemenea, Ministerul Sănătății a propus ca Spitalul La Paz să poată extinde domeniul de aplicare a denumirii sale actuale pentru a trata toate tipurile de pacienți cu CAR-T.

Toți sunt centre de nivel I care îndeplinesc criteriile stabilite pentru desemnarea lor și, prin urmare, dispun de resursele și pregătirea tehnică necesare pentru tratarea cu terapii CAR-T.

În acest sens, Luând în considerare ținând cont de noile medicamente care urmează să fie autorizate și de previziunile privind boom-ul pe care îl vor experimenta aceste terapii în viitorul nu prea îndepărtat, Ruiz Escudero a susținut că „abordarea concentrării utilizării medicamentelor CAR-T într-un mic centrele de număr este o pierdere a oportunității de a câștiga experiență și are un impact negativ asupra pacientului, profesionistului și Sistemului Național de Sănătate în ansamblu”. „Important este să extindem această rețea și, odată cu ea, să promovăm dezvoltarea terapiilor avansate și, mai ales, să prosperăm în calitatea îngrijirilor”, a adăugat el.

O piatră de hotar în abordarea cancerului și a altor boli

Terapiile avansate sunt produse de uz uman care se bazează pe gene (terapii genetice), celule (terapie celulară) sau țesuturi (ingineria tisulară). Ele constituie unul dintre principalele repere atinse în ultimii ani în abordarea bolilor care, până în prezent, au puține opțiuni de tratament.

Dezvoltarea lor a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani. datorită noilor cunoștințe în secvențiere și noilor tehnici genetice și de manipulare celulară. Toate acestea au dus la faptul că, după câteva decenii de cercetări, primele medicamente de acest tip au început să fie comercializate pentru uz clinic de rutină.

În domeniul oncologiei, CAR-T (receptori de antigen himeric pe limfocite T) au reprezentat un nou scenariu în abordarea tumorilor hematologice precum leucemia limfoblastică acută și limfoamele difuze cu celule mari B. Astfel, acestea oferă oportunități noi și importante pacienților care suferă de boli foarte agresive. cu prognostic prost, care au recidivat sau nu au răspuns la tratamentul cu chimioterapie. La acești pacienți, terapia CAR-T a deschis o nouă alternativă de tratament pentru combaterea cancerului hematologic.

Acestea au la bază celule T, limfocite ale sistemului imunitar propriu al pacientului, care sunt extrase din sângele lor și manipulate în laborator cu terapie genică astfel încât să exprime un receptor specific care le permite să recunoască celulele canceroase ale pacientului și să le atace. Aceste tratamente se administrează prin perfuzie intravenoasă.

Tratat pacienți cu cancer cu CAR-T din Madrid

Conștientă de importanța și potențialul terapiilor avansate, precum și de complexitatea gestionării acestora la nivel clinic și de reglementare, Madrid are o strategie regională pentru terapii avansate începând cu . , care vizează optimizarea utilizării acestor medicamente prin coordonarea și sprijinirea domeniilor de cercetare, formare, asistență medicală și management, în așa fel încât accesul echitabil la tratament este garantat acelor pacienti care au nevoie de el.

In cei trei ani de dezvoltare a acestei initiative si in domeniul terapiilor CAR-T, Ministerul Sanatatii a reusit 160 solicitări pentru administrarea acestor medicamente la bolnavii de cancer, la data de 27% dintre ei din alte comunități autonome. Aproximativ 75% dintre solicitanți au avut un diagnostic de limfom (121) și restul, leucemie limfoblastică acută (28).

Din totalul cererilor procesate, terapia CAR-T a fost perfuzată în 97 cazuri, 75 dintre care au fost tratate în spitalele publice din Comunitatea Madrid. Dintre acestea din urmă, începând cu 75 decembrie 2021, 28 pacienții au încheiat perioada de 27 luni de la administrarea tratamentului – care este momentul analizei pentru a măsura eficacitatea terapiei–, obținându-se ca rezultat în 10 dintre ele remiterea completă a bolii.

Atunci când terapia nu este perfuzată la anumiți pacienți, se poate datora rezultatului evaluării cererii de către grupul de experți. a Sistemului Național de Sănătate este nefavorabilă, fie din cauza eșecurilor în producerea medicamentului, a agravării stării clinice a pacientului, fie din cauza unei decizii medicale.

. Plan de terapie avansată 2022-2024

Noul Plan de terapii avansate va acoperi perioada între ani 2024 și 2024, dând continuitate liniilor strategice dezvoltate în perioada 2019-160, și se va concentra pe promovarea cercetării, coordonării și de formare, domenii care sunt și ele fundamentale în paralel cu aplicarea sa în domeniul sănătății.

Pe de o parte, Ministerul Sănătății are un angajament ferm de a promova cercetarea în acest domeniu pe baza calificarea înaltă a profesioniștilor săi. Astfel, va fi creat un Grup de experți în Terapii Avansate, format din profesioniști din spitalele extrem de complexe ale Serviciului de Sănătate din Madrid, pentru a promova cercetările efectuate de diferitele centre de sănătate și coordonarea Camerelor Curate, adică a unităților de producție a acestor medicamente.

Alte obiective ale noului Plan sunt de a oferi pregătire specifică profesioniștilor din domeniul sănătății și de a promova formarea în acest domeniu, atât pentru rezidenții medicali, cât și pentru studenții din facultăți. de Medicină, promovând, în plus, crearea de catedre universitare. De asemenea, colaborarea public-privată va continua să fie promovată în favoarea avansării acestui tip de terapie, care extinde strategiile de asistență medicală disponibile până în prezent.

. Sursa: Comunitatea Madrid – Înainte de vară, Comunitatea Madrid va lansa un plan de promovare a cercetării și a accesibilității pacienților la medicamentele de terapie avansată