Ploile din ultima vreme, care au căzut în toată Andalucia, i-au afectat în special pe agricultori şi de asemenea şi pe românii care se află acum la cules de căpşuni. Românii din zona de Huelva sunt aproape disperaţi pentru că nu pot să meargă la muncă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Sute de români din această provincie suferă din cauza vremii, mai ales că unii dintre ei, care au sosit recent din ţară, nu pot acum să trimită bani acasă la familiile lor. Mulţi dintre ei au împrumutat importante sume de bani pentru a se pregăti la venirea în Spania şi sperau să-şi poată achita datoriile cât mai curând, odată cu începerea campaniei de căpşuni.

Am împrumutat bani de la cămătari ca sa vin deoarece nu am avut de drum, iar acum cum nu pot să lucrez nu am cum să-i inapoiez şi pe zi ce trece îmi creşte dobânda tot mai mult„, ne-a mărturisit Vasilica (35 ani), din Prahova.

Vremea rea nu-i avantajează nici pe românii care s-au stabilit deja în zona Huelva. Şi aceştia au cheltuieli cărora nu pot să le facă faţă dacă nu reuşesc să câştige banii de care au nevoie.

Mulţi dintre ei îşi susţin familiile cu ceea ce câştigă la căpşuni şi văd că pe lângă criză şi vremea le joacă feste, în aşa fel încât uneori cei care suferă cei mai mult sunt copiii.       Adina (13 ani) din Bucureşti ne-a spus printre lacrimi că de multe ori merge la şcoală fără mâncare. „Îmi este ruşine să merg la şcoală, pentru că de multe ori mama nu are cu ce să-mi pregătească un sandwich şi mă uit la colegii mei cum mănâncă iar eu nu am. Îmi place să merg la şcoală să studiez ca să nu trebuiască să lucrez şi eu în câmp precum părinţii mei. Vreau să ajung medic„.

Nici la Sevilla, ploaia nu-i cruţă pe agricultori. Românii din regiune nu pot să meargă la cules de portocale şi mandarine. „Suntem disperaţi pentru că am ajuns să cumpărăm mâncare pe „caiet”, pe datorie, până când vom putea să mergem în câmp şi să lucrăm. Ne este ruşine să mergem la vecinii noştri chinezi sau români şi să le cerem produse din magazin pe datorie până când luăm banii. Am ajuns mai rău ca pe timpul comunismului. Asta ne-a făcut conducerea noastră de la Bucureşti. Să murim de foame în ţări străine„, ne mărturiseşte un român din Sevilla, care aştepta nerăbdător să-i ajungă un pachet cu mâncare din ţară.