Ambasada României în Regatul Spaniei a comemorat tragicele atentate de la 11 martie în cadrul unui eveniment organizat împreună cu Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei şi Asociaţia „11M Afectados del Terrorismo”.

La ceremonie au participat români şi spanioli afectaţi de atentatele din 11 martie 2004, rude ale celor decedaţi şi membri ai comunităţii românești din Spania.

După o slujbă de pomenire, ambasadorul României la Madrid, Gabriela Dancău, şi preşedintele Asociaţiei “11M Afectados del Terrorismo”, Eulogio Paz Fernández, au depus o jerbă funerară lângă placa comemorativă de la intrarea în sediul Ambasadei.

Atentatele din 11 martie 2014 au curmat viața a 192 de persoane, dintre care 16 erau de naționalitate română. 191 de oameni au murit pe loc si 2 mii au fost raniti dupa ce teroristii au detonat 10 bombe in dimineata zilei de 11 martie 2004.

Bombele erau ascunse in rucsaci care au fost lasati in 4 trenuri pline cu oameni care mergeau la munca. Explozibilul a fost detonat cu ajutorul unor telefoane mobile.

Primele informatii dupa atentate indicau o posibila implicare a organizatiei teroriste basce ETA, dar ipoteza a fost anulata imediat de serviciile de informatii care au depistat o celula Al Qaeda formata din mai multi extremisti islamisti.

Acestia urmareau sa provoace un carnagiu in statia Atocha, unul din nodurile de transport ale Madridului, unde au explodat 7 dintre bombe. Celelalte 3 au fost detonate inainte de destinatie din cauza intarzierii trenurilor.

La 3 saptamani dupa atentate mai multi membri ai celulei au murit in orasul Leganes. S-au aruncat in aer dupa ce au fost incercuiti de fortele speciale spaniole, ucigand si un agent.

Ultima victima a murit dupa 10 ani in care s-a aflat in coma din cauza ranilor suferite la 11 martie 2004.

Amintirea mortilor din trenurile de la Madrid este respectată și astăzi prin ceremonii de comemorare, iar parcul Retiro găzduiește o pădure de măslini plantati in apropierea statiei Atocha.