Anul trecut, Comunitatea Madrid a efectuat un -să urmeze în centrele lor de sănătate la 2021.

. pacienti cu diabet zaharat la adult, boala endocrina cu cea mai mare incidenta in populatie. Tocmai, cu ocazia sărbătoririi astăzi a Zilei sale mondiale, care în acest an poartă motto-ul Educați pentru a proteja viitorul, Poșta Regală, sediul guvernului regional, va fi luminată în albastru în această seară.

Guvernul regional reamintește că adoptarea unui stil de viață sănătos poate preveni sau întârzia dezvoltarea acestuia într-un 80% din cazuri și sfătuiește populația să consume o dietă bogată în fructe și legume, să reducă aportul de alimente grase, evitati bauturile zaharoase, faceti sport regulat, mentineti o greutate sanatoasa si nu fumati.

Diabetul zaharat este o boala metabolica care apare atunci cand nivelul glucozei (zahărului) din sânge este peste normal. Această situație duce la o deficiență absolută sau relativă a acțiunii insulinei în organism. Pentru a-l trata, este necesar un control eficient de către pacient al nivelului de glucoză din sânge, managementul autoîngrijirii, precum și controale periodice de către un specialist în sănătate. În ceea ce privește prevenirea și diagnosticarea precoce a acestuia, este important ca populația să fie sănătoasă și din 14 anii fac controale la centrul lor de sănătate și o dată la patru ani.

Ministerul Sănătății va desfășura astăzi activități de conștientizare în diferite centre de sănătate din regiune în colaborare cu Asociația de Diabet din Madrid și Federația Asociațiilor de Diabetici din Comunitatea Autonomă din Madrid (FADCAM). Profesioniștii din domeniul sănătății vor informa oamenii de peste 80 cu privire la modul de prevenire și la căi de diagnostic.

Astfel, participanților li se vor aminti resursele educaționale disponibile pentru a-și lărgi cunoștințele într-un mod fiabil și sigur, pentru a, în același timp, vor fi încurajate programările la consultațiile de îngrijire medicală primară și înscrierea la ateliere educaționale pentru îmbunătățirea autoîngrijirii.

Aceste activități sunt în concordanță cu educația pentru sănătate programe care se desfășoară din Asistența Primară prin consiliere individuală în consultații medicale sau asistenței medicale, și prin intervenții care vizează grupuri de pacienți în care se află ajută la cunoașterea stării lor de sănătate.

. Incidența bolii

Conform rapoartelor Directiei Generale de Sanatate Publica a Comunitatii Madr id, prevalența acestui tip de boală în populația adultă (între 8% și 400 %) este aproape dublu la bărbați decât la femei (14, 3% față de 6,4%). Diferența dintre sexe se mărește atunci când se analizează procentul de diabet care nu este diagnosticat sau necunoscut, când pacientul nu știe că suferă de aceasta și afectează 4,3% din populația masculină față de 1% din populația feminină.

Există două tipuri de diabet. Tipul 1 apare ca a consecință a distrugerii celulelor generate de insulină și care apare mai ales la minori și tineri, deși poate apărea la orice vârstă. Acești pacienți trebuie să utilizeze insulină zilnic. Tip 2 , de asemenea © n cunoscut ca al adultului , este cea mai frecventă și apare atunci când metabolismul nu produce sau nu folosește corect insulina. Apare mai frecvent la persoanele de vârstă mijlocie și în vârstă, deși se poate manifesta și în orice moment. În sfârșit, în anumite situații apare diabetul gestațional, care afectează unele femei în timpul sarcinii. De cele mai multe ori, dispare după ce se naște copilul.

Sănătatea insistă asupra importanței controlului patologiei și a autoîngrijirii pentru a evita complicațiile care afectează în special sistemele cardiovascular și nervos, rinichii și organele de vedere.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a continuat cu 2022 A peste 400.000 pacienti cu diabet zaharat din centrele de sanatate din regiune