România şi Spania vor semna în curând un parteneriat strategic, după cum au anunţat, la Madrid, în 19 octombrie, miniştrii de Externe Miguel Angel Moratinos şi Teodor Baconschi. „Parteneriatul strategic este rezultatul unor relaţii excelente între Spania şi România, datorită legăturilor şi simpatiei reciproce, dar şi datorită prezenţei românilor în Spania„, a declarat ministrul de externe al Spaniei, Miguel Angel Moratinos. Acesta a apreciat în mod special rolul pozitiv al comunităţii românilor din Spania.

Acordul de parteneriat prevede cooperare strânsă în toate domeniile de la economie, la finanţe, investiţii şi schimb de informaţii pe linia securităţii interne. Documentul va fi semnat cel mai probabil la începutul anului viitor, când premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero va merge într-o vizită oficială în România.

După semnarea acordului de colaborare privind funcţionarea institutelor culturale din cele două ţări, cei doi miniştri de Externe au subliniat, în conferinţa de presă comună, necesitatea schimbărilor în politica de integrare a romilor şi asumarea responsabilităţii comune.

Trebuie să cerem Uniunii Europene să acorde mai multă atenţie situaţiei romilor, e nevoie de o politică europeană în acest sens şi de o strategie diferită, lucruri care au fost discutate, dezbătute la Cordoba, în timpul preşedinţiei spaniole. Nu avem probleme în acest sens şi situaţia din Spania este rezonabilă, cu excepţia unor mici incidente, dar în general din partea guvernului avem, în mod serios şi angajat, dorinţa şi voinţa unei mai mari integrări„, a spus Moratinos.

La rândul său, însă, ministrul Teodor Baconschi a subliniat asumarea unei responsabilităţi comune atât din partea ţărilor de unde pleacă romii nomazi, cât şi din partea instituţiilor europene şi a ţărilor gazdă.

Ulterior, la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii, Teodor Baconschi a declarat că intenţionează să propună reducerea taxelor consulare, al căror cuantum s-a dublat în luna aprilie a acestui an. De atunci, ministerul de Externe a redus cu 30 la sută, prin ordin ministerial comun cu Finanţele, taxele privind transcrierea actelor de stare civilă.